Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ned på 80 km/t: 12 borgmestre vil have Folketinget på banen

Infrastruktur

11/04/2023 07:11

J. Bøgen

Derudover skal den generelle hastighed ned på 50 km/t.

I dag bliver mere end 100.000 husstande belastet af støj i hovedstadens omegnskommuner, og det kan have store sundhedsmæssige konsekvenser.

Forskning har nemlig vist, at man har større risiko for at udvikle blodpropper og/ellers stress, hvis man bor et sted med meget støj - og mange af disse 100.000 husstande lever faktisk over de grænser, der anses for skadelige.

Derfor sender 12 hovedstadsborgmestre i dag et brev til en række ministre for at få hastigheden på motorvejene sat ned til 80 kilometer i timen, og hastigheden på de øvrige veje ned til maksimalt 50 kilometer i timen. Netop for at minimere støjgenerene.

En ny analyse, som ingeniørvirksomheden MOE har lavet for de 12 kommuner, viser nemlig, at 27.000 færre boliger vil være støjbelastede, hvis farten på vejene sættes ned. Derudover vil der også være en klimamæssig gevinst, CO2-udledningen vil falde 3-4 procent.

Det skriver DR.

Sundhed vs. hurtigere transport

Det er borgmestre fra Gladsaxe, Vallensbæk, Albertslund, Ishøj, Høje Taastrup, Brøndby, Gentofte, Glostrup, Hvidovre, Køge, Lyngby-Taarbæk, og Solrød, der har skrevet under på brevet. Derudover er også Region Hovedstaden medunderskriver.

I brevet skriver borgmestrene, at de ønsker at tale med ministrene om, hvorvidt man ikke bør give de samlede positive effekter større samfundsøkonomisk vægt end genen ved at komme et par minutter hurtigere frem på motorvejen.

En af initiativtagerne til brevet er Trine Græse, som er socialdemokratisk borgmester i Gladsaxe.

"Støjen langs motorvejen er jo steget i takt med, der er kommet mere trafik. Det er ikke bare en gene, at det larmer, men det er også sundhedsskadeligt, og så går det udover folks livskvalitet," siger hun til DR.

Brevet bliver sendt til fem ministre i dag, tirsdag.

FDM advarer og foreslår andre løsninger

Ifølge analysen fra MOE betyder lavere fart, at det vil tage for eksempel 87 sekunder ekstra at komme fra Farum til Københavns nordvestkvarter. Eller maksimalt fire minutter oven i, hvis man tager strækningen fra Solrød til Avedøre Holme.

Det lyder måske ikke af meget, men hvis man ser det i det store billede, ender det med at blive et stort tab, mener Dennis Lange, der er chefkonsulent i FDM.

Han forklarer, at hvis man sætter hastigheden ned for så mange bilister, som der kører på motorvejsstrækningerne omkring hovedstaden, bliver det samlet til rigtig store forsinkelser, som vil ramme samfundsøkonomien hårdt.

Analysen fra MOE viser også, at en sænkning af motorvejshastigheden vil få flere bilister til at vælge de mindre veje, og det mener Dennis Lange ikke giver nogen mening.

FDM foreslår i stedet, at man vender fokus mod initiativer som støjdæmpende asfalt og støjværn.

Mest Læste

Annonce