Institut for Menneskerettigheder: Støjberg lyttede ikke til os

Instituttet ønskede at "tydeliggøre de menneskeretlige aspekter af beslutninger om adskillelse af par ved indkvartering på asylcentre," men ministeriet afviste.

Cirka halvanden måned efter, at udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) havde udsendt sin instruks om umiddelbar adskillelse af mindreårige samlevende asylansøgere, sendte Institut for Menneskerettigheder (IMR) et notat til ministeriet.

IMR har som lovbestemt opgave at rådgive regeringen, Folketinget, ministerier og myndigheder om menneskerettighederne.

Instituttet ønskede at "tydeliggøre de menneskeretlige aspekter af beslutninger om adskillelse af par ved indkvartering på asylcentre".

De to ting, som IMR havde påpeget i sit notat var, at der skulle foretages en individuel vurdering af samtlige par, og at der skulle ske partshøring, hvis menneskerettighederne skulle overholdes.

Det tog ministeriet mere end en måned at få svaret, og da svaret endelig kom, vakte det ikke stor begejstring hos IMR.

Det skriver Information.

- Ministeren sagde ikke, som vi havde håbet, at hun var enig i, at der skulle foretages en partshøring, og at der skulle ske individuel vurdering af alle par.

- Hun skrev, at hun selv havde den helt klare holdning, at alle mindreårige skulle indkvarteres adskilt, siger Louise Holck, vicedirektør i IMR, til Information.

Først 12 uger efter Inger Støjbergs instruks 10. februar besluttede Udlændingestyrelsen 28. april 2016 - ifølge Ombudsmandens redegørelse - at genoptage sagsbehandlingen af de par, der frem til dette tidspunkt var blevet adskilt.

Det betød blandt andet, at der skulle foretages partshøring af de unge asylansøgere, inden der blev truffet en beslutning om adskillelse. 

Genoptagelsen betød også, at en række par, der først var blevet adskilt, fik lov til at flytte sammen igen, fordi det ellers ville være i strid med Danmarks internationale forpligtelser.

Fra at instituttet sendte sin henvendelse i marts, gik der dermed fem uger, inden Udlændingestyrelsen besluttede at genoptage sagerne.

/ritzau/

Emneord: Asylbørn, Asylansøgere, Udlændingepolitik, Inger Støjberg, Institut for Menneskerettigheder, Udlændingestyrelsen, 140617
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 14.06.17 M.S. Carstens
  Støjberg handle helt rigtigt for pigerne!

  Steen Ehlers skriver det godt og præcist.

  Pigerne kan ikke tage et valg, på et oplyst grundlag, når de er under indflydelse af ældre muslimske "ægtefæller" eller andre muslimske interesser.

  Tak, Inger Støjberg:
  du nåede at redde et par stykker af pigerne. Gå videre!

 • 14.06.17 Steen Ehlers
  IFM går mere op i regler end menneskeskæbner

  Det er trist at konstatere, at IFM går mere op i regeloverholdelse end barnebrudenes ve og vel.
  Som det fremgår af pens. politimester Jørn Bros indlæg i Berlingeren i går så er det bestemt ikke at varetage de unge pigers tarv, at den individuelle behandling sker før en eventuel adskillelse. Der er jo intet i vejen for at adskillelsen sker øjeblikkeligt. Og først derefter foretages den individuelle afvejning. På den måde sikres den mindreårige pige den største mulighed for at foretage et frit valg uden pres fra familie og ægtefælle.
  Men det er naturligvis ikke det IFM anbefaler - for det er tilsyneladende ikke menneskeskæbner, der interesserer, men regler.
  Det er muligt, at Støjberg har handlet forkert i forhold til ministerreglerne, men hun viste ved sin handling, at hun prioriterede pigernes ve og vel over eventuelle regelbrud.

  Uddrag fra Jørn Bros indlæg:
  Socialt og fysisk pres

  Erfaringen siger, at pigen med frihedstrang vil være under et voldsomt socialt og måske fysisk pres ikke blot fra manden, men også fra hendes omgivelser på flygtningecentret. Det vil foregå på et sprog, som det danske personale ikke fatter en brik af. Hendes harmfulde storebror og grædende mor vil fra hjemlandet søge at hindre, at hun kaster skam over familiernes ære. Jeg vil godt se den 15-18 årige pige, der kan modstå det pres og insistere på sin frihed.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 14.06.17 Infrastruktur
  Ekspertgruppe om VEU: Det skal tænkes helt forfra

  Ekspertgruppen for voksen-, efter- og videreuddannelse vil tænke hele området helt forfra. Se anbefalingerne her.

 • 26.10.16 Velfærd
  Hvornår er uvidenhed blevet en kvalitet?

  Resultatbaseret styring eller tillidsbaseret ledelse? New Public Management eller New Public Governance? Er det enten-eller - eller både-og? Og hvor skal snittet i givet fald ligge?

 • 11.02.16 Velfærd
  Nyt projekt i Aarhus: Fra asylcenter til job

  Aarhus Kommunes Jobcenter vil nu sende 50 af de mest talentfulde flygtninge i virksomhedsforløb, så snart de ankommer til kommunen. Projektet hedder Talent Programme Aarhus 2016-2017 og er støttet økonomisk af Industriens Fond.

 • 04.05.15 Velfærd
  En håndtegnet velkomst

  Et utraditionelt og nytænkende samarbejde mellem Lejre Kommune og elever fra Flakkebjerg Efterskole står bag udviklingen af en velkomstpjece til kommunens nye flygtninge. Resultatet er blevet en let forståelig pjece, som kommunen nu vil afprøve i modtagelsen af de nye udenlandske borgere.

 • 19.09.14 Politik
  Regeringen vil indføre tidsbegrænset ophold til flygtninge

  Det stigende antal asylansøgere får nu regeringen til at foreslå en ændring af det danske asylsystem. Fremover bør der gives en særlig tidsbegrænset opholdstilladelse til personer, der flygter fra borgerkrig eller lignende generelle forhold.