Stina Soewarta, Europa-Kommissionen Foto_Ida Wang

Det er ikke vinden der styrer din sejlads – men måden du sætter dine sejl på…

Politik

10/11/2017 12:00

Maja Kirstine Andersen

Medvind til det europæiske samarbejde betyder ikke, at EU glemmer tidligere tiders skepsis.

Formanden for Europa-Kommissionen, Jean-Claude Juncker, holdt i september sin årlige "State of the Union" tale. I den lagde han op til et Europa, der skulle udnytte, at der nu er medvind, og sætte kurs mod et stærkere samarbejde. Hans vision er et Europa, der bygger på lighed, frihed og retsstatsprincipperne.

Europa-Kommissionens (true)

Europa-Kommissionens Repræsentation i Danmark ligger i København. Den fungerer blandt andet som Kommissionens talerør i Danmark og sørger for at holde Kommissionen underrettet om danske forhold. Samtidig arbejder repræsentationen for at forklare danskerne, hvad EU betyder for dem. De sørger også for at give danske myndigheder og den danske presse information om EU. Europa-Kommissionen har repræsentationer i alle 28 EU-lande. De arbejder alle for at oplyse medierne og offentligheden om EU’s politikker samtidig med, at de melder tilbage til Kommissionen om vigtige sager i landet.

Kilde: Europa-Kommissionens Repræsentation i Danmark

Og der er medvind – de økonomiske konjunkturer er positive, og støtten til EU er i mange lande for opadgående.

Det betyder ikke, som jeg har hørt nogen sige, at "dem dernede i EU" nu glemmer alt om tidligere tiders skepsis og bare kører videre – tværtimod. Både Kommissionen og medlemslandene er optaget af at sætte fokus på de problemer, som fylder noget i folks dagligdag, og som vi kun kan løse gennem den europæiske del af vores demokrati.

Der er nok at tage fat på!

På flygtninge- og asylområdet er der sket fremskridt – der er f.eks. blevet oprettet et meget stærkere fælles agentur for grænsekontrol. Og ved det seneste topmøde aftalte stats- og regeringscheferne, at der skulle være enighed om et nyt fælles asylsystem i starten af næste år. Danmark kan sagtens deltage her, da der er tale om en ændring af den såkaldte "Dublin-forordning" – som Danmark jo deltager i på trods af retsforbeholdet.

Det samme gælder for euro-samarbejdet. Når Storbritannien forlader EU, vil 85 % af den økonomiske aktivitet i EU foregå inden for euro-området. Ingen hverken kan eller vil tvinge Danmark med ind i euro-samarbejdet – men landene uden for euro-området er nødt til at forholde sig til dette forhold. Senest har Kroatien således vedtaget en national strategi for at komme med i euroen snarest muligt.

På mange af de vigtige områder er der bevægelse – og mange danskere synes tilsyneladende, at Europa er stedet at finde løsninger på de store problemer, der vedrører os alle. Det er derfor velkomment, at vi med denne serie af blog-indlæg får mulighed for at diskutere, hvad der er Europas fremtid, og hvordan Danmark kan spille den bedst mulige rolle i den.

Debattøren er en del af Europabevægelsens panel af bloggere på Den Offentlige, hvor en række erhvervsfolk- og organisationsfolk, kulturpersonligheder, undervisere og tidligere toppolitikere med interesse for det europæiske samarbejde bidrager til at styrke debatten om EU. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Mest Læste

Annonce