It-ansat snød sig til millioner fra fond og professorklub

Carlsbergfondet og Videnskabernes Selskab fik stjålet millioner. Tidligere ansat straffes med tre et halvt år.

En tidligere it-medarbejder og sekretariatschef er mandag ved Københavns Byret kendt skyldig i at have snydt Carlsbergfondet og Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab for ni millioner kroner.

Han straffes med ubetinget fængsel i tre år og seks måneder.

- Vi har navnlig lagt vægt på, at du har erkendt, at du har udstedt falske fakturaer, samt at der er anført en anden modtager end dig selv. Du tilsidesatte den loyalitetsforpligtelse, du havde over for selskabet, siger retsformanden i forbindelse med domsafsigelsen. 

Desuden lagde retten i sin afgørelse vægt på, at der var tale om et meget stort beløb, og at forbrydelserne løbende fandt sted fra 2011 til 2016, altså over en lang periode.

Det var muligt for 47-årige Henrik Slaatorn at lave det ulovlige pengepuslespil, blandt andet fordi han i den pågældende periode havde to job.


Han var ansat som it-medarbejder ved Carlsbergfondet, mens han også var sekretariatschef i Videnskabernes Selskab. Det er de stillinger, som han har udnyttet for at sikre sig selv en enorm økonomisk gevinst. 

En redegørelse, der sidste år ifølge Berlingske blev sendt ud til Videnskabernes Selskabs ansatte, beskrev, at Slaatorn i form af sin dobbelte funktion kunne bogføre bilag i begge firmaer. Her fremgik det også, at Slaatorn var ansat i selskabet i 25 år.

De udbetalinger, som den betroede medarbejder foretog, var til hardware, software og forskellige it-løsninger. Men varerne blev aldrig modtaget.

Desuden fabrikerede han fakturaer og underbilag. Enkelte gange godkendte han fakturaer fra en leverandør, som ikke længere eksisterede. 

Videnskabernes Selskab stammer tilbage fra 1742, hvor det blev stiftet af historiker Hans Gram og greve Johan Ludvig Holstein med formål om at styrke videnskaben i Danmark.

Selskabet, der har dronning Margrethe som protektor, er bundet tæt sammen med Carlsbergfondet.

Ud over at dele lokaler på H.C. Andersens Boulevard i København ledes fondet blandt andet af en bestyrelse på fem personer, som vælges blandt de danske medlemmer af Videnskabernes Selskab.

Medlemmerne kontrollerer dermed direkte den velhavende danske fond.

Retten fandt det mandag bevist, at Slaatorn, som blev dømt for bedrageri, databedrageri og dokumentfalsk, havde svindlet for ikke under ni millioner kroner.

Selv om han ikke tidligere er straffet og har gode personlige forhold, vurderede en enig domsmandsret, at det langvarige, store bedrageri koster tre et halvt års fængsel.

It-medarbejderens forsvarer, Anders Nemeth, oplyser umiddelbart efter dommen, at den ankes til Østre Landsret med påstand om frifindelse.

/ritzau/

Emneord: Svindel, Bedrageri, Carlsbergfondet, Videnskabernes Selskab, 100918
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 13.08.20 Ledelse
  Giv nu mellemlederne plads til at lede!

  Mellemledere ender i stigende grad som administratorer af regler og retningslinjer i stedet for at udføre det, de egentlig er ansat til, nemlig: ledelse. Udviklingen gør dem til et unfair symbol på et voksende bureaukrati og går ud over alt fra medarbejdere til virksomhedens resultater, mener Henrik Jespersen, der har været leder og ledelseskonsulent i over 25 år og nu er aktuel med bogen ‘Kontrol er let, ledelse er svært – en håndbog til mellemlederen’.

 • 01.10.18 Velfærd
  Sjælland: Falske hjemmehjælpere på spil igen

  Der er igen grund til at minde borgere, der modtager hjemmehjælp, om kun at lukke døren op for folk, der kan identificere sig, skriver Roskilde Kommune.

 • 07.09.18 Sundhed
  Sundhedsstyrelsen: ADHD skal oftest behandles uden medicin

  ”En klar forudsætning for at sikre en god behandling hos børn og unge med ADHD er, at deres perspektiv bliver inddraget,” siger projektleder fra Sundhedsstyrelsen. Antallet af diagnoser hos børn og unge er tredoblet på ti år.

 • 01.09.17 Bæredygtighed
  Energistyrelsen politianmelder ti isoleringsselskaber for bedrageri

  Energistyrelsen har politianmeldt ti isoleringsselskaber for bedrageri. Selskaberne har alle udført hulmursisolering hos boligejere med støtte fra energispareindsatsen. Styrelsen har derudover pålagt syv energiselskaber at trække energibesparelser tilbage i 28 sager om hulmursisolering.

 • 28.11.12 Politik
  Enhedslisten vil sortliste byggefirma

  Enhedslisten vil rydde op i byggebranchen og udelukke firmaer som Pihl & Søn fra offentlige opgaver i København. Forslaget stilles i Borgerrepræsentationen torsdag.