»De gamle partier har klumpet sig sammen i en blå grød et godt stykke til højre for midten, og jeg kan godt forstå, at det er svært for folk at se forskel. Men jeg mener trods alt, at det er bedre for Danmark at have en socialdemokratisk ledet regering end at have Lars Løkke ved roret med Anders Samuelsen i den ene hånd og Kristian Thulesen Dahl i den anden,« siger Johanne Schmidt-Nielsen i et stort interview med Ugebrevet A4. Foto: Mark Knudsen

Johanne: Den socialdemokratiske top er nogle kyllinger

Politik

17/08/2014 22:06

Nick Allentoft

Rigtig mange mennesker stopper Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen på gaden for at snakke politik. Og ikke mindst for at opfordre hende til at vælte SR-regeringen.

»Altså, det er sjældent, der går en dag, hvor der ikke kommer en mail, en facebook-besked eller en bemærkning på cykelstien, hvor der bliver sagt: ’Vælt nu den lorteregering’.« 

Men selvom venstrefløjskrigeren har skældt og smældet over regeringstoppen i døgndrift de seneste år, har hun ikke udnyttet muligheden for at vælte den. Alternativet til statsminister Helle Thorning-Schmidts politik, som hun ikke er ’superpjattet’ med, anser hun nemlig for langt værre. 

»De gamle partier har klumpet sig sammen i en blå grød et godt stykke til højre for midten, og jeg kan godt forstå, at det er svært for folk at se forskel. Men jeg mener trods alt, at det er bedre for Danmark at have en socialdemokratisk ledet regering end at have Lars Løkke ved roret med Anders Samuelsen i den ene hånd og Kristian Thulesen Dahl i den anden,« siger hun i et stort interview med Ugebrevet A4.

           Læs også pressemeddelelse fra Beskæftigelsesministeriet: 40.000 ledige sikret ret til forsørgelse

At Johanne Schmidt-Nielsens sympati og støtte overvejende falder ud til SR-regeringens fordel, betyder dog ikke, at hun ikke konstant undres over regeringens politik og udmeldinger.

Johanne Schmidt-Nielsen synes for eksempel, at det var flotte ord, Margrethe Vestager, radikal leder og økonomi- og indenrigsminister, kom med, da hun i sidste uge i Ugebrevet A4 kaldte til kamp for større social mobilitet

Men hun har uendelig svært ved at se, hvordan den politiske målsætning hænger sammen med, hvad hun i øvrigt oplever fra de radikale og regeringens side. Ikke mindst, fordi Margrethe Vestager i samme interview afviste at råde bod på de menneskelige konsekvenser af den dagpengereform, som regeringen har fået gennemført.

»Jeg må sige, at jeg har svært ved at få øje på det sociale hos de såkaldt socialliberale de senere år. Og når Margrethe Vestager tilsyneladende er parat til at ignorere de 60.000 arbejdsløse, der enten er faldet eller er på vej til at falde ud af dagpengesystemet, hopper kæden da helt af. Det stikker i den grad en kæp i hjulet på social mobilitet, hvis far og mor ender på kontanthjælp eller i en situation, hvor de ingenting kan få. Så er der for alvor risiko for sociale problemer,« siger hun. 

Dagpengereformen er for Johanne Schmidt-Nielsen at se en gigantisk falliterklæring for filosofien om, at hvis man tager pengene fra folk, skal de nok komme i arbejde. 

»Det er da kun i politik, at noget så tåbeligt kan forekomme – at noget går så grueligt galt. Det fremstår som dumstædighed fra regeringens side. Men den dumstædighed går altså ikke alene ud over de mennesker, der falder ud, men også deres familier,« påpeger hun. 

Det er ikke med slesk tale, at hun prøver at arbejde sig ind på den socialdemokratiske ledelse. Tværtimod er hun ikke bange for at bruge et lidet flatterende ordvalg, når hun fælder dom over, hvad hun ser som socialdemokraternes ideologiske faneflugt. 
»Den socialdemokratiske ledelse er nogle kyllinger. Hvis DI siger hop, så hopper de. Jeg synes, de har svigtet deres hovedmission – at forsvare og videreudvikle den samfundsmodel og det fællesskab, som arbejderbevægelsen har været drivkraften bag. I stedet har man lagt sig så tæt bag højrefløjens politik som overhovedet muligt,« siger hun. 

At Socialdemokraterne er bundet af regeringssamarbejde med Radikale, og at det i den aktuelle situation forhindrer dem i at gøre noget ved for eksempel dagpengeproblemet, er argumenter, som Johanne Schmidt-Nielsen ikke gider høre på. 

»Det er ikke mit indtryk, at der er en stor, grundlæggende forskel på, hvad Vestager, Thorning og Corydon mener om økonomisk politik eller for den sags skyld om dagpenge. Det er det ene. Det andet er, at det vel ikke er Margrethe Vestager, der bestemmer alt i den her regering. I så fald var det jo hende, der skulle udnævnes til statsminister. Det ville da være mere ærligt,« fastslår hun. 

Mest Læste

Annonce