Kalundborg dømt: Kvinde får 300.000 i erstatning for svigt i misbrugssag

En kvinde fortalte som barn, at hendes stedfar forgreb sig på hende. Nu får hun erstatning af kommunen.

Kalundborg Kommune skal betale 300.000 kroner i erstatning til en nu 33-årig kvinde.

Hun havde lagt sag an mod kommunen, da hun ikke mener, at kommunen gjorde nok, da hun som barn fortalte, at hendes stedfar misbrugte hende seksuelt.

Dommen er faldet i Østre Landsret onsdag morgen.

Ifølge kvindens advokat, Marc Jørgensen, er det første gang, at en dansk domstol tager stilling til en kommunes ansvar for indgriben i forhold til overgreb i egen familie og ikke en plejefamilie.

Han fortæller, at dommen onsdag fastslår, at kommunen overtrådte Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, da den ikke greb ind. Derfor kunne overgrebene fortsætte.

- Retten lægger vægt på, at kommunen havde en mistanke om, at min klient var udsat for overgreb i hjemmet, siger han og tilføjer, at kvinden er glad for dommen:

- Min klient har haft en følelse af at føle sig svigtet af myndighederne.

Få overblik fra DenOffentlige

DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur

Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.  

Sagen er en af flere med tidligere misbrugte børn, som efter ophævelsen af forældelsesfristen i foråret har haft mulighed for at få deres sager prøvet i retten, selv om overgrebet fandt sted for mange år siden.

Den 33-årige kvinde har fortalt sin historie til TV Øst. Hendes stedfar blev i landsretten i 2013 dømt skyldig i det seksuelle misbrug, og han fik et år og tre måneders fængsel.

Overgrebene fandt ifølge TV Øst sted fra pigen var otte år i årene 1994 til 1998.

Hun betroede sig til en nabo, og Bjergsted Kommune blev bekendt med overgrebene. Sagen er dog lagt mod Kalundborg Kommune, da der siden er sammenlagt kommuner.

- Allerede fra starten mener jeg, at de (kommunen, red.) burde have politianmeldt min stedfar. For hvis man allerede mener, der er overskredet nogle grænser, så skal man som sagsbehandler ikke tænke, at så er der ikke beviser, udtalte kvinden i juni til TV Øst.

Kalundborg Kommune mener selv, at kommunen har handlet korrekt efter de dengang gældende regler.

- Når vi kigger tilbage i sagsakterne, så er vores vurdering, at Bjergsted Kommune handlede korrekt efter de regler, som gjaldt i 1994, sagde Mette Heidemann, direktør for skole- og familieområdet i Kalundborg Kommune til TV Øst inden dommen.

Efter dommen oplyser kommunen til Ritzau, at den "tager dommen til efterretning". Derudover vil kommunen ikke kommentere yderligere.

Der var sidste år en lignende sag fra Slagelse Kommune, hvor tre søstre i juni sidste år fik tildelt 100.000 kroner hver i erstatning, efter at de gennem en årrække blev udsat for overgreb i det hjem, hvor de var i familiepleje.

Retten vurderede, at de tre kvinder, der nu er i 20'erne, blev svigtet af kommunen, da de blev udsat for overgreb af deres plejefar, og at kommunen ignorerede alle advarsler.

Også den omfattende Rebild-sag endte med erstatning.

/ritzau/

 

Emneord: Seksuelt misbrug, Seksuelle overgreb, Kalundborg Kommune, Østre Landsret, Erstatningsansvar, Erstatning, 230818
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 23.08.18 Politik
  LO: Godt at A-kasserne nu får mere ansvar

  - Ros til partierne for, at de nu omsider viser a-kasserne den tillid, de fortjener. Jeg havde dog hellere set, at a-kasserne havde fået opgaven som en fast ordning i stedet for et forsøg, siger LO-næstformand Ejner K. Holst.

 • 08.06.18 Velfærd
  Chokerende høje tal for partnervold og seksuelle krænkelser

  Ny national undersøgelse af vold og seksuelle krænkelser viser, at unge kvinder er den gruppe, der oftest oplever seksuelle krænkelser og overgreb. Over hver fjerde kvinde mellem 16-24 har det seneste år oplevet ikke-fysiske krænkelser. Det skønnes, at 38.000 kvinder og 19.000 mænd årligt er udsat for fysisk partnervold. Tallet for mænd er steget siden 2005.

 • 17.12.15 Velfærd
  Ny ambitiøs indsats: Et sundere liv for alle i Kalundborg

  Med 10 mio. kroner fra Den A.P. Møllerske Støttefond sætter Kalundborg Kommune, Kræftens Bekæmpelse og Socialt Udviklingscenter SUS gang i en ambitiøs indsats, der skal mindske uligheden i sundhed i Kalundborg.

 • 20.02.14 Velfærd
  Bedre kontrol med private behandlingssteder

  Kosmetiske klinikker og andre private behandlingssteder skal fremover offentliggøre Sundhedsstyrelsens tilsynsrapporter på deres hjemmesider. Og forsikringsselskaberne og regionerne forpligtes til at give oplysninger om patienterstatningsudbetalinger, der overstiger gennemsnittet, til Sundhedsstyrelsen. Initiativerne skal styrke patientsikkerheden på private behandlingssteder.

 • 04.11.13 Politik
  Psykisk sårede veteraner kan se frem til erstatning

  Veteraner med PTSD, der længe har kæmpet for at få anerkendt deres psykiske lidelser som en arbejdsskade, kan nu se frem til erstatning.