Foto: Shutterstock

Kan Alzheimers besejres? Danske resultater tyder på det

Det er med særdeles lovende resultater, at forskere hos Novo Nordisk igangsætter to store kliniske studier, der skal bevise det, som tidligere forsøg allerede har vist. Nemlig at diabetesmidlet semaglutid har en forebyggende effekt på Alzheimers. Det er sådan set ligegyldigt om man har diabetes eller ej.

"Vi har længe vidst, at GLP-1-analogier har en bred virkning på kroppen og kan give vægttab. Og nogle af de resultater, vi har set mod demens ser rigtig lovende ud," siger Tina Vilsbøll, der til daglig er overlæge ved Steno Diabetes Center Copenhagen og professor ved Københavns Universitet, til Sundhedspolitisk Tidsskrift.
 
​Det er danske Novo Nordisk, der producerer semaglutid og har været helt i front, når det handler om udviklingen af GLP-1-analoger. Indtil videre har Novo besluttet sig for, at den nuværende dokumentation for semaglutids effekt på Alzheimers demens er tilstrækkelig til, at virksomheden investerer i to omkostningstunge fase III-studier. I disse studier skal 3.700 personer med begyndende Alzheimers behandles med semaglutid.
 
Den nuværende data viser en markant lavere forekomst af Alzheimers efter to til 2½ års brug af GLP-1-analoger. Forklaringen på, hvorfor det virker, er ikke entydig. Tina Vilsbøl peger på flere forskellige forklaringer: 
 
"Det er formentlig en kombination af en anti-inflammatorisk, anti-arteriosklerotisk (anti-åreforkalkning, red.) og måske en direkte effekt på hjernecellernes stofskifte,” siger Tina Vilsbøll til Sundhedspolitisk Tidsskrift. 
 
Nu skal semaglitud testes på personer med begyndende Alzheimers. De inkluderede testpersoner har ikke diabetes. 

Du kan læse mere hos Sundhedspolitisk Tidsskrift.

 

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 12.05.21 Sundhed
  Nu hjemtages sygdomsbehandling til Danmark

  Sundhedsstyrelsen udgiver i dag en faglig retningslinje, der beskriver henvisningen af patienter med Essentiel Tremor, også kaldet rystesyge. Det sker i forbindelse med, at det nu er besluttet, at patienter skal kunne behandles med fokuseret ultralyd i Danmark, i stedet for kun i udlandet.

 • 06.05.21 Sundhed
  Nyt studie offentliggjort om bivirkninger efter AstraZeneca-vaccination

  I et dansk-norsk samarbejde har forskere vist en let øget forekomst af sjældne, men alvorlige typer af blodpropper i hjernen samt en generelt øget forekomst af venøse blodpropper (blodpropper i venerne) efter vaccination med AstraZeneca-vaccinen. Risikoen for den enkelte vaccinemodtager vurderes fortsat at være meget lav.

 • 04.05.21 Sundhed
  Sundhedsstyrelsen løfter sløret: Ny vaccine-melding

  Da der er god kontrol med COVID-19 epidemien i Danmark og god fremdrift i vaccinationsudrulningen med andre tilgængelige vacciner, har Sundhedsstyrelsen besluttet at fortsætte det nationale vaccinationsprogram uden at bruge COVID-19 vaccinen fra Johnson & Johnson.

 • 29.04.21 Sundhed
  Regeringen med nyt udspil: Vil tiltrække vaccineproduktion til Danmark

  Vacciner er helt centrale, når det handler om at håndtere COVID-19, og for at vi kan holde samfundet så åbent som muligt.

 • 27.04.21 Sundhed
  Børn mangler viden om vacciner

  Danske skolebørn føler sig ikke godt nok klædt på, når det gælder viden om vacciner. Samtidig har størstedelen af eleverne svært ved at skelne rigtige nyheder fra fake news. Det viser en ny undersøgelse foretaget af analyseinstituttet YouGov.