Foto: Shutterstock

Kan Alzheimers besejres? Danske resultater tyder på det

Det er med særdeles lovende resultater, at forskere hos Novo Nordisk igangsætter to store kliniske studier, der skal bevise det, som tidligere forsøg allerede har vist. Nemlig at diabetesmidlet semaglutid har en forebyggende effekt på Alzheimers. Det er sådan set ligegyldigt om man har diabetes eller ej.

"Vi har længe vidst, at GLP-1-analogier har en bred virkning på kroppen og kan give vægttab. Og nogle af de resultater, vi har set mod demens ser rigtig lovende ud," siger Tina Vilsbøll, der til daglig er overlæge ved Steno Diabetes Center Copenhagen og professor ved Københavns Universitet, til Sundhedspolitisk Tidsskrift.
 
​Det er danske Novo Nordisk, der producerer semaglutid og har været helt i front, når det handler om udviklingen af GLP-1-analoger. Indtil videre har Novo besluttet sig for, at den nuværende dokumentation for semaglutids effekt på Alzheimers demens er tilstrækkelig til, at virksomheden investerer i to omkostningstunge fase III-studier. I disse studier skal 3.700 personer med begyndende Alzheimers behandles med semaglutid.
 
Den nuværende data viser en markant lavere forekomst af Alzheimers efter to til 2½ års brug af GLP-1-analoger. Forklaringen på, hvorfor det virker, er ikke entydig. Tina Vilsbøl peger på flere forskellige forklaringer: 
 
"Det er formentlig en kombination af en anti-inflammatorisk, anti-arteriosklerotisk (anti-åreforkalkning, red.) og måske en direkte effekt på hjernecellernes stofskifte,” siger Tina Vilsbøll til Sundhedspolitisk Tidsskrift. 
 
Nu skal semaglitud testes på personer med begyndende Alzheimers. De inkluderede testpersoner har ikke diabetes. 

Du kan læse mere hos Sundhedspolitisk Tidsskrift.

 

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.02.21 Sundhed
  Patientrettigheder til hurtig udredning og behandling bliver genindført

  Antallet af COVID-19 patienter på sygehusene er nu faldet så meget, at patientrettighederne til hurtig udredning og behandling genindføres den 1. marts 2021. I dag er ca. 12 pct. af de medicinske sengepladser og ca. 15 pct. af de intensive sengepladser planlagt til COVID-19 i brug.

 • 25.02.21 Sundhed
  Kræftens Bekæmpelse: Sådan får vi tidligere og bedre diagnoser af kræft

  Halvdelen af alle kræftpatienter kommer ikke direkte i kræftpakkeforløb. Men ingen ved præcist, hvad der sker med dem. Og derfor kan sundhedsvæsenet heller ikke for alvor forbedre den tidlige opsporing af kræft. Og det er fatalt for patienterne. Kræftens Bekæmpelse udsender i dag en ny rapport, der skal bane vejen for forbedringer.

 • 23.02.21 Sundhed
  2.500 sårbare og ældre borgere får fremskudte vaccinationstilbud

  Borgere i 17 kommuner bliver visiteret til og kontaktet om et særligt vaccinationstilbud i uge otte. Vaccinationen kan ikke bookes online eller via telefon.

 • 23.02.21 Sundhed
  Pioner i blodkræftforskning modtager Hagedorn Prisen 2021

  10.000 danskere går uvidende rundt med kroniske blodkræftsygdomme og dermed risiko for bl.a. livstruende blodpropper. Det er et område, professor Hans Hasselbalch har viet sit professionelle liv til at forske i. Et arbejde, han betegner som en hjertesag. For sin imponerende og skelsættende indsats modtager han Hagedorn Prisen 2021 på 1,5 mio. kr.

 • 22.02.21 Sundhed
  Godt nyt: Flere lægemidler til sjældne sygdomme

  Flere patienter med sjældne sygdomme får mulighed for behandling, når der løbende godkendes flere lægemidler til sjældne sygdomme. Det er et stort plus for de mange patienter, siger Lægemiddelindustriforeningens koncernchef Ida Sofie Jensen.