Kina og USA underskriver klimaaftale med over 170 lande

175 lande tager stort skridt hen imod at indfri klimaløfter. Et historisk øjeblik, siger Ban Ki-moon.

De to lande i verden, der udleder den største mængde klimaskadelige drivhusgasser - Kina og USA - var blandt de i alt 175 lande, der fredag underskrev klimaaftalen fra Paris under en ceremoni i FN. Tilsammen er Kina og USA ansvarlige for 38 procent af de globale udledninger. Regeringerne i Beijing og Washington har lovet at godkende aftalen formelt inden årets udgang.
 
Fredag satte ledere fra 175 lande deres signatur på aftalen under en ceremoni i FN's hovedkvarter i New York, oplyser verdensorganisationen. Det er det største antal ledere nogensinde, der på samme dag underskriver en international aftale.

- Dette er et historisk øjeblik, sagde FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, ved den officielle åbning af mødet.

Læs også: DK Klimaminister: Grøn omstilling er blevet for dyr

Han sagde samtidig, at hele verden befinder sig i et kapløb mod tiden, og at den tid, hvor man kunne forbruge uden at tænke over konsekvenserne, er slut.
 
- De fattige og de mest sårbare må ikke lide yderligere på grund af et problem, de ikke har skabt, sagde Ban.
 
Omkring 16 lande, blandt dem en række lavtliggende ø-stater, har allerede ratificeret (godkendt) aftalen.
 
Klimaaftalen træder i kraft, når den er ratificeret af mindst 55 lande, som tilsammen udleder over 55 procent af de menneskeskabte drivhusgasser. En ratifikation sker typisk, når et flertal i en parlamentarisk forsamling har godkendt aftalen.
 
- USA ser frem til formelt at tiltræde aftalen i år, sagde den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, der underskrev aftalen med sit barnebarn på armen.
 
Kinas vicepremierminister, Zhang Gaoli, lover, at Kina "afslutter de hjemlige retlige procedurer for tiltrædelse" inden G20-mødet i Kina i september.
 
Foruden lederne fra Kina og USA var blandt andre Frankrigs præsident, François Hollande, og Canadas premierminister, Justin Trudeau, blandt de mange, der mødte op i FN for at underskrive den banebrydende aftale om at begrænse den globale opvarmning.
 
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har meldt afbud til ceremonien. Det bliver i stedet klima- og energiminister Lars Chr. Lilleholt (V), der skriver under på Danmarks vegne.
 
Underskrivelsesceremonien kommer fire måneder efter, at klimaaftalen kom i hus efter hårde forhandlinger i den franske hovedstad.
 
Ifølge aftalen fra Paris skal stigningen i den globale opvarmning holdes til to grader og med det lønlige håb, at den holder sig på 1,5 grader celsius.
 
Ifølge Dansk Industri vil gennemførelsen af Paris-aftalen kunne betyde næsten en fordobling af Danmarks eksport af energiteknologi til EU, USA, Kina og Mexico frem mod 2030 til cirka 120 milliarder kroner årligt.
 
FAKTA: Det skriver landene under på med klimaaftalen
Flere end 170 lande har underskrevet klimaaftalen fra Paris under en ceremoni i FN. Klima- og energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) skriver under for Danmark i stedet for statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der har meldt afbud.
 
Klimaaftalen blev forhandlet på plads i december efter hårde forhandlinger i den franske hovedstad. Omkring 60 stats- og regeringschefer har meldt deres ankomst i FN, mens USA, Kina og Indien ikke er præsenteret ved øverste sted.
 
Få et overblik over aftalen her:
* Den internationale aftale fra klimatopmødet COP21 i Paris i december har som mål at holde den globale opvarmning under 2 grader og helst 1,5 grader.
* I anden halvdel af dette århundrede skal der være balance mellem CO2-udslip fra aktiviteter som energiproduktion og landbrug og den mængde CO2, der kan opsuges af naturen eller ved såkaldt CCS (CO2-lagring i undergrunden). Teksten indeholder dog ingen konkrete mål og undgår ordet "kulstof-neutralitet".
* Ilande skal føre an i CO2-nedskæringerne, mens ulande opfordres til med tiden at skære i forbruget.
* Paris-aftalen træder i kraft, 30 dage efter at den er ratificeret (godkendt) af mindst 55 lande, der tilsammen tegner sig for mindst 55 procent af den globale CO2-udledning.
* Tallene indebærer, at et antal af klodens store CO2-udledere som USA og Kina skal tiltræde aftalen, før den bliver juridisk bindende.
* Det første land, der i februar ratificerede COP21-aftalen, var Stillehavsstaten Fiji. Få dage efter fejede en voldsom cyklon tværs over øgruppen og dræbte mindst 42 mennesker.
* Også Palau og Marshalløerne har ratificeret Paris-aftalen. 
* Verdensbanken, der er oprettet for at bekæmpe fattigdom, meddelte 7. april, at den nu vil bruge 28 procent af sine investeringer direkte på klimaprojekter. Alle bankens fremtidige engagementer skal forholde sig til klimaændringerne.
* Ifølge Dansk Industri vil gennemførelse af Paris-aftalen kunne betyde næsten en fordobling af Danmarks eksport af energiteknologi til EU, USA, Kina og Mexico frem mod 2030 til cirka 120 milliarder kroner årligt.
 
Kilde: FN's klimasekretariat (UNFCCC), The Guardian, Dansk Industri.
 
/Ritzau/
Emneord: COP21, USA, Kina, FN, Klimaindsats, Klimaudfordringer, FN's Klimapanel
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også