Kommunal eller privat – hvilke plejehjem har det største fokus på den enkelte ældre?

En ny rapport, der sammenligner kvaliteten på kommunale og private plejehjem, viser at de kommunale plejehjem kan lære noget af de privates individuelle tilgang til de ældre. Omvendt viser rapporten også, at de kommunale plejehjem er bedst til proces

Forskningsrapporten ”Kvalitet på offentlige og private plejecentre i Danmark”, der netop er blevet offentliggjort, har kortlagt kvaliteten på de kommunale og private plejehjem. I rapporten opereres med tre supplerende kvalitetsforståelser: strukturel/input-kvalitet, proceskvalitet og outcome-kvalitet.

Læs mere fra DI - Dansk Industri

Erhvervslivets brancefællesskab, DI, er redaktør for eget indhold på DenOffentlige.

Læs flere historier, forslag og oplæg fra DI her.

Som det fremgår af rapporten, at de private har et stort fokus på service til den enkelte borger. De private leverandører er meget optaget af den leverede kvalitet, tilfredsheden med ydelsen, at maden er tilberedt på stedet, at man systematisk gennemgår de individuelle handleplaner og andre forhold, som borgerne efterspørger. Der er samtidig noget, der tyder på, at outcome-kvaliteten er højere på private plejecentre. Noget tyder på, at antallet af faldulykker er mindre, og medicinforbruget er mindre.

LÆS FORSKERNES KRONIK OM UNDERSØGELSEN

Det er naturligvis vigtigt at være varsom med at overfortolke resultaterne af rapporten. Men det rapporten giver anledning til, er at overveje de kvalitetsindikatorer, som fremadrettet kan sætte større fokus på outcome-kvaliteten, herunder ikke mindst borgerne og de pårørendes tilfredshed med kvaliteten.

"Måske kan få og klare indikatorer for outcome kvaliteten kunne bidrage til at løsne op i bureaukrati og dokumentationskrav – populært sagt ”kolde hænder”. Man får typisk det, man måler på – derfor mener DI, at vi bør måle mere på den leverede kvalitet frem for struktur og proces", siger branchedirektør Mette Rose Skaksen, DI Service.

Et vigtig budskab fra rapporten er, at de offentlige og de private plejehjem kan lære af hinanden. Der er styrker hos begge typer af leverandører, og kvaliteten vil kunne hæves yderligere i et konstruktivt samspil, hvor borgere og pårørende har adgang til en klar vurdering af de enkelte leverandørers kvalitet.

"I sidste ende handler det ikke om, hvorvidt et plejehjem er privat eller offentligt ejet – men om at de ældre har reelt frit valg og får den bedst mulige kvalitet", siger Mette Rose Skaksen.

Emneord: OPS, Offentligt privat samarbejde, DI, Dansk Industri, Forskning, Undersøgelser, Udbud, Privat velfærd, Mette Rose Skaksen, Konkurrenceudsættelse, 161216, Kvmail2017

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 10.03.20 Infrastruktur
  Dansk Industri: Høj dansk CO2-afgift vil skade klimaet og gøre Danmark fattigere

  Klimarådet har i dag afleveret sit bud på, hvordan Danmark skal komme i mål med ambitionen om at nedbringe den danske CO2-udledning med 70 pct. i 2030. Fundamentet i Klimarådets anbefalinger er en høj dansk CO2-afgift på 1.500 kr. pr. ton – det er ifølge DI ikke vejen frem, fordi det vil skade den grønne omstilling, koste job og gøre vores samfund fattigere. Det er afgørende, at målet om de 70 pct. nås ved at udvikle - og ikke afvikle - Danmark, mener DI.

 • 17.09.19 Infrastruktur
  Erhvervsliv: Her er en halv mia til mere velfærd

  Ifølge Dansk Byggeri kan kommunerne frigøre en halv milliard kroner, hvis flere private stod for at passe veje og grønne anlæg.

 • 02.09.19 Sundhed
  Danmark er velfærdsteknologiens vugge

  Der bliver ikke medarbejdere nok til fremtidens udfordringer på velfærdsområdet. En del af løsningen kan findes via velfærdsteknologi. Danmark er førende inden for udvikling af velfærdsteknologi, og borgerne er klar til at bruge teknologien.

 • 12.06.19 Ledelse
  Stress-forskernes ni anbefalinger til ledere om bedre arbejdsliv

  Otte stress-forskere har samlet ni gode råd til ledere, som gerne vil styrke produktivitet og trivsel for medarbejdere og hjælpe dem til et arbejdsliv i balance. Anbefalingerne er et supplement til arbejdet i regeringens Stresspanel, siger forskerne.

 • 02.06.19 Sundhed
  Mange er uden arbejde fem år efter hjernerystelsen

  En tilsyneladende banal hjernerystelse kan få langvarige konsekvenser – patienter med vedvarende smerter har nemlig markant større risiko for, at de fem år efter enten er arbejdsløse eller på førtidspension, viser ny stor undersøgelse.