Foto: Disonyxiated, Public domain, via Wikimedia Commons
Foto: Disonyxiated, Public domain, via Wikimedia Commons

1200 kg tung kirkeklokke 1 cm fra at falde ned i Odense

Kommunalt

22/11/22 8:37

Jens Asbjørn Bøgen

Det ville have været et fald på 30 meter.

Da Odense Domkirke ringede til gudstjeneste forleden, var der noget, der ikke var, som det skulle være.

Den 1200 kg tunge kirkeklokke ringede nemlig uregelmæssigt, så for god ordens skyld valgte man at efterse den for sikre, at alt var, som det skulle være.

En klog beslutning, må man sige. Det viste sig nemlig, at klokken var uhyre tæt på at tordne 30 meter ned fra toppen af tårnet.

Den ellers massive egetræsbjælke, der holder klokken, var revnet midt over, så et af beslagene sad skævt og var begyndt at rykke sig ud mod kanten.

Faktisk havde det rykket sig så meget, at det kun skulle forskubbe sig yderlige en centimeter, før det ville være gået galt.

Og som ledende kirketjener i Odense Domkirke, Poul Jørgensen, siger til TV2 Fyn:

"Man kan godt forestille sig, at når en 1200 kilo klokke falder 6 meter ned, så stopper den ikke lige med det samme."

Odense Domkirke kan takke et par opmærksomme og veltrænede ører for, at det ikke gik helt galt med klokke 1, som domkirkens største klokke hedder.

Det er nemlig den, man hører kl. 9, kl. 9.30 og lidt i 10 om søndagen. Samtidig er det den klokke, der giver organisten et hint om, at vedkommende skal gå i gang med at spille.

Men en søndag formiddag kunne Poul Jørgensen høre, at noget ikke var, som det skulle være.

Han lagde mærke til nogle uregelmæssigheder i måden, klokken slog, og han kunne ikke umiddelbart finde en forklaring på det. Derfor blev klokken efterset, og det var her, man fandt ud af, hvor tæt på katastrofen, den faktisk var.

Men intet er jo som bekendt så skidt, at det ikke er godt for noget. For i forbindelse med, at klokken er blevet taget ned, er det faktisk første gang i 85 år, almene danskere kan få lov til at betragte den 1,2 tons tunge klokke.

Tilmeld nyhedsbrev

Mest Læste

Annonce