Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Efter stormfloden i oktober: Nu er der 125 millioner kroner på vej

Kommunalt

08/02/2024 09:01

J. Bøgen

Nu sker der noget!

I oktober 2023 blev en række af landets kommuner hårdt ramt af en stormflod, der ødelagde infrastruktur og efterlod flere af kommunerne med omfattende skader.

I slutningen af sidste år blev regeringen og aftalepartierne (Socialistisk Folkeparti, Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Alternativet) derfor enige om at afsætte 125 mio. kr. på finansloven for 2024 til at hjælpe de ramte kommuner.

Der blev samtidig indgået aftale om at give lånemulighed, så kommuner med lavere likviditet kan søge om adgang til at optage lån til udbedring af skaderne efter stormfloden.

Initiativet giver samlet set de hårdest ramte kommuner mulighed for at gennemføre støttede genopretningsprojekter for i alt op til 500 mio. kr. i 2024.

Her åbner puljen

Nu har regeringen og partierne bag finansloven fundet en model for udmøntning af puljen, der skal bidrage til at genoprette kommunale bygninger og infrastruktur som eksempelvis veje efter de skader, som stormfloden forårsagede.    

”Det var ekstreme tilstande, vi så i oktober. Naturskaderådet erklærede stormflod i 27 kommuner. Bygninger, huse og veje blev skyllet væk, og de ramte kommuner har en stor opgave foran sig med genopbygning. Nu giver vi de hårdest ramte kommuner en økonomisk håndsrækning,” siger miljøminister Magnus Heunicke (S) i en pressemeddelelse

Puljen åbner i løbet af foråret, og midlerne i puljen vil blive tildelt i forhold til kommunernes udgifter. Kommunerne kan maksimalt få dækket 25 procent af deres udgifter. Det forventes, at kommunerne får svar på deres ansøgninger inden sommerferien.

Mest Læste

Annonce