Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Stjæler børns madpakker - nu skal gerningsmændene skydes

Kommunalt

06/04/2023 11:01

Jens Asbjørn Bøgen

Men uret tikker, for det skal være gjort inden d. 15. april.

Nogle elsker dem, nogle har bare ikke noget imod dem - og så er der rigtig mange, der virkelig hader dem.

Måger.

De hvide fugle ødelægger nemlig nattesøvnen med deres larm og skrig, kan blive aggressive, og så er de åbenbart så sultne, at de ikke er blege for at snuppe maden direkte ud af hænderne på mennesker - bogstaveligt talt.

I den nordjyske by Aabybro er problemet faktisk blevet så stort, at seks jægere har fået tilladelse til at sætte en stopper for de fjerede terrorister, der særligt holder til i centrum af byen.

Blandt andet mågerne simpelthen skræmt livet af skolebørn, fordi fuglene simpelthen har stjålet maden fra børnene i skolegården.

"Nu hvor mågerne er i gang med redebygningen, er de meget aggressive. Hvis de kan finde mad let, så gør mågerne det - eksempelvis ved at stjæle det fra børnene," siger Henning Kiil fra Aaby Sogns Jagtforening til DR.

Han er en af de reguleringsjægere, der skal skyde måger i byen frem til 15. april, hvor mågernes ynglesæson går i gang.

Lukkede minkfarme kan være forklaring

Imens man spejder efter de flyvende irritationsmomenter, kan man jo passende fundere lidt over, hvorfor mågerneh ar valgt at slå sig ned i netop Aabybro i stedet for en af de mange andre byer.

Men både jægere og forskere har nogle bud.

For ved Gjøl, som ligger i samme område som Aabybro, lå der førhen 39 minkfarme. Her have mågerne mulighed for at finde føde, men efter minkfarmene blev lukket ned i 2020, har mågerne været nødt til at finde alternative jagtmarker.

Teorien om de lukkede minkfarme er Thomas Bregnballe enig i. Han er mågeekspert og seniorforsker ved Institut for Bioscience på Aarhus Universitet.

For det er sandsynligvis de samme måger, som levede ved Gjøl, der nu terroriserer Aabybro.

Mågerne kunne også have slået sig ned i andre byer i området, men nu faldt valget på Aabybro - muligvis fordi der er gode forhold som let tilgængeligt føde.

Derfor er løsningen på problemet i fremtiden, at man skal sørge for, der ikke er noget mad tilgængeligt til mågerne, forklarerr Thomas Bregnballe. En næsten umulig opgave, da madrester i for eksempel skraldespande også er fremragende mågeføde.

Og så må man jo fatte geværet i stedet.

Mest Læste

Annonce