Asaa har mere end de fleste landsbyer, blandt andet et gadeorkester. Foto: Niels Mortensen
Asaa har mere end de fleste landsbyer, blandt andet et gadeorkester. Foto: Niels Mortensen

Vinderen er Årets Landsby 2022 er fundet

Kommunalt

29/08/2022 07:48

J. Bøgen

Finalefeltet var, ifølge dommerkomitéen, utroligt skarpt i år, og selvom der kun er en vinder, kan alle tre finalister se frem til en præmie.

En landsby, hvor man tager hånd om hinanden. Det var hvad dommerkomitéen for Årets Landsby ledte efter i år.

I et utroligt skarpt finalefelt bestående af Holtug, Asaa og Voerså, præsenterede landsbyerne tre meget forskellige bud på at tage hånd om hinanden.

Og vinderen blev (indsæt selv trommehvirvel): Asaa!

Det skriver Landdistrikternes Fællesråd i en pressemeddelelse.

Fra afvikling til udvikling

Landsbyen i Nordjylland, mere præcist helt ud til Vendsyssels Østkyst, cirka 40 km nordøst for Aalborg, og har 1094 indbyggere, som i den grad imponerede dommerkomitéen under sidstnævntes besøg d. 21. august.

Indbyggerne har nemlig kastet sig over blandt andet fællesskabsfinansieret foreningskontingent, frivillige på friplejehjemmet og eftermiddagstilbuddet Fristedet for børn. Alle disse initiativer, og mange flere, har gjort, at landsbyen har vendt udviklingen fra at være tættere på afvikling end udvikling, hvilket ellers har været en reel risiko førhen.

Ifølge formanden for dommerkomitéen i Årets Landsby, Helene Simoni Thorup, har Asaas indsatser potentiale for også at skabe en forskel på et nationalt plan:

"I år har vi været på udkig efter de landsbyer, der har taget hånd om hinanden og kan komme med fællesskabsorienterede løsninger på den enkeltes mistrivsel. Det har vi i den grad set bud på iblandt de tre finalister, men særligt Asaa har skillet sig ud. Landsbyen har nytænkt foreningsaktiviteter og fællesskabets rolle i indsatser for unge såvel som ældre og sågar løftet dem til et helt nyt niveau. Som samfund kan vi indhente utroligt meget læring i Asaa-modellen og derfor fortjener Asaa titlen som Årets Landsby 2022."

Foruden Asaa bestod finalefeltet af Holtug i Stevns Kommune og Voerså i Frederikshavn Kommune. Beretningerne fra besøgene kan findes her:  AsaaHoltug og Voerså

Fakta om Årets Landsby

Årets Landsby er en historisk pris, som blev oprettet i 1995,  og uddeles i et samarbejde mellem Landsforeningen Landsbyerne i Danmark, Landdistrikternes Fællesråd og Forenet Kredit, foreningen bag Nykredit og Totalkredit. I år uddeles prisen for 26. gang. Temaet ændres år for år, og i 2022 uddeles prisen under temaet ’En landsby, hvor vi tager hånd om hinanden.’

Vinderlandsbyen modtager en check på 50.000 kroner. De øvrige finalelandsbyer modtager hver en check på 25.000 kroner. 

Bedømmelseskomiteen består er repræsentanter for de tre parter samt komitéformand Helene Simoni Thorup. Medlemmerne udgør næstformand i Forenet Kredit, Preben Sunke, bestyrelsesmedlem i Landdistrikternes Fællesråd, Gunnar Landtved, formand i VIB-land og bestyrelsesmedlem i Landdistrikternes Fællesråd, Lone Kastberg og formand for Landsforeningen Landsbyerne i Danmark, Steen Kjær Nielsen.

Vinderchecken på 50.000 kroner overrækkes til Asaa til kåringsfesten d. 1. oktober. De to andre finalistbyer får hver en check på 25.000 kroner.

Mest Læste

Annonce