Gladsaxes borgmester Trine Græse sammen med arkitekt og projektleder i Ejendomscentret i Gladsaxe Kim Peter Jacobsen, ekstern ingeniørrådgiver fra Lyngkilde A/S Øjvin Fogh og byggeleder Preben Carlsen fra hovedentreprenør Elindco A/S. Foto: Gladsaxe Kommune

Kommune bygger Danmarks første klimaneutrale børnehus

Infrastruktur

05/03/2021 10:44

Theis

Gladsaxes borgmester Trine Græse markerer starten på byggeriet af Danmarks første klimaneutrale børnehus. Udover at være svanemærket bygges børnehuset samtidig, så det fungerer som CO2-lager.

I Gladsaxe kan borgmester Trine Græse nu markere starten på byggeriet af Danmarks første CO2-neutrale børnehus. Børnehuset Grønnegården er, udover at være svanemærket, også CO2-neutralt, og forventes at efterlade et positivt klimaaftryk.

Ved brug af såkaldt CLT-teknologi kommer børnehuset til at fungere som CO2-lager, fordi det opføres ved at bruge mest muligt træ, der har optaget rigtig meget CO2 fra atmosfæren, og mindst muligt af den CO2-tunge beton. Derfor forventes børnehuset også at efterlade et positivt klimaaftryk – selv 50 år efter opførelsen.

Et skridt videre mod grøn omstilling

"Her i Gladsaxe arbejder vi målrettet med grøn og bæredygtig omstilling. Derfor besluttede vi for nogle år siden, at vi fremover kun ville bygge svanemærkede børnehuse. Med Børnehuset Grønnegården går vi så skridtet videre ved også at bygge CO2-neutralt, hvor vi samtidig går efter, at byggeriet skal kunne oplagre CO2. På den måde viser vi endnu en gang, at vi som verdensmålskommune går forrest, når det kommer til at finde bæredygtige løsninger," siger Gladsaxes borgmester Trine Græse.

Desuden bliver træerne, som bruges til byggeriet, erstattet af nyplantede plantagetræer. De vil i årene frem optage så meget CO2, at det vil bidrage til mindre CO2 i atmosfæren efter opførelsen end før.

Genbrugsmursten, solceller og biodiversitet

Udover trævil byggematerialerne blandt andet bestå af genbrugsmursten, som kommer fra gamle bygninger. Og i det nye byggeri bliver murstenene brugt på en måde, så de igen vil kunne genbruges, hvis det engang skulle blive aktuelt.

Bæredygtigheden kommer også til at blive afspejlet i det færdige børnehus på andre måder. Et stort solcelleanlæg på taget skal levere bæredygtig strøm til børnehuset, ligesom udeområderne og legepladsen får vild natur, der gavner lokale insekter og biodiversitet.

Forener fortid og nutid

Det nye børnehus kommer til at hænge sammen med den gamle Grønnegården, som er en af Gladsaxes få tilbageværende gårde fra før 1900-tallet. På den måde kommer Børnehuset Grønnegården også til at bygge bro mellem Gladsaxes fortid som landbrugsområde og i dag, hvor Gladsaxe er en moderne by, der satser på grøn og bæredygtig udvikling.

Gladsaxe er den første verdensmålskommune i Norden og arbejder med udgangspunkt i FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling. Byggeriet af Børnehuset Grønnegården flugter med 9 af de 17 verdensmål.

Børnehuset forventes at stå færdigt i starten af 2022. Byggeriet udføres i samarbejde med hovedentreprenør Elindco A/S og rådgivende ingeniør Lyngkilde A/S.

Mest Læste

Annonce