Kommuner glemt i strategi for cyberforsvar

Eksperter forstår ikke, hvorfor kommunerne er efterladt på perronen i regeringens nationale strategi mod digitale trusler.

Cyberangreb er ifølge regeringen »den alvorligste trussel mod Danmark siden den kolde krig«, men en ny national strategi for cyber- og informationssikkerhed skal føre landet sikkert ind i den digitale tidsalder. Strategien, der blev præsenteret tirsdag af tre ministre, har dog tilsyneladende glemt kommunerne, skriver Politiken onsdag.

Læs også: Regeringens strategi for cyberforsvar 

Overordnet set får regeringen ros fra eksperter og organisationer for at have repareret væsentligt på den første, smalle cybersikkerhedsstrategi fra 2014. Men de undrer sig over, at landets 98 kommuner er blevet holdt ude af loopet under arbejdet med den ambitiøse og vigtige strategi. 

»Det her er statens strategi med fokus på staten. Regionerne bliver på grund af fokus på sundhedssektoren også lidt omfavnet - men kommunerne er fuldstændig fraværende i strategien«, siger Thomas Kristmar fra Dansk IT, der repræsenterer landets it-professionelle, til Politiken.

Kristmar har seks års erfaring med it-sikkerhed fra efterretningstjenesten, hvor han stoppede i 2017 som afdelingschef i Center for Cybersikkerhed.

Læs også: Rapport: Cybertruslen mod Danmark er "meget høj"

»Beskyttelsen af kommunerne er fuldstændig fraværende, og det ser vi som en klar mangel. Konsekvensen af angreb kan være nedbrud eller tyveri af data, og for borgere og virksomheder er det jo fløjtende ligegyldigt, om det sker i regi af stat, kommuner eller regioner. Det virker, som om man siger, at kommunerne bare må klare sig selv indtil videre. Det virker ikke sammenhængende«, siger Kristmar til Politiken.

 

Emneord: 160518, Thomas Kristmar, Dansk IT, Cybersikkerhed, Strategi for cyberforsvar, DSB, Hacking, Center for Cybersikkerhed, Cyberforsvar, Databeskyttelse
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også