Aarhus bliver vært for DM i håndværk

25/01/2012 11:11

Niels Buch Johannsen

Aarhus bliver vært for DM i Skills 2013 - Danmarksmesterskabet for erhvervsuddannelser. Rådmand Hans Halvorsen vil med det stort anlagte arrangement have flere unge til at få øje på og vælge en erhvervsuddannelse. Simpelthen fordi der bliver hårdt brug for dem

På landsplan har der de seneste år været en stigende tendens til, at unge falder fra eller helt bortvælger erhvervsuddannelserne. Det kan der være flere forklaringer på. Men én af dem er, at de unge opfatter håndværksfagene som lavstatus.

”Vi er nødt til at gøre noget ved det dårlige image, som håndværksfagene desværre har fået blandt de unge. Budskabet, om at vi skal have flere med en videregående uddannelse, er efterhånden slået igennem hos de unge. Det er godt, men det er katastrofalt, hvis det sker på bekostning af erhvervsuddannelserne. De faglærte spiller nemlig en helt central rolle, hvis Danmark fortsat skal begå sig i den internationale konkurrence og være med i front, når det handler om at skabe nye løsninger indenfor eksempelvis energi og teknologi”, siger rådmand Hans Halvorsen.

Positiv effekt på de unges uddannelsesvalg
Et af de konkrete initiativer, der skal være med til at synliggøre de faglærte job, så flere unge får øjnene op for at vælge en erhvervsuddannelse, er DM i Skills. De seneste to år har arrangementet været afholdt i Odense, men i 2013 er det Aarhus, der bliver vært for det stort anlagte arrangement.

”Modsat tendensen på landsplan har Fyn de seneste år oplevet en tilgang på 5-10 procent til erhvervsuddannelserne. Og det er da mit håb, at vi i Aarhus vil opleve samme positive udvikling, så flere unge vælger og gennemfører en erhvervsuddannelse. Ved DM i Skills får de unge mulighed for at udstille deres talenter. Jeg har ofte lejlighed til at møde nogle af disse unge, og det er min oplevelse, at vi også i Aarhus har mange dygtige og engagerede unge, der arbejder målrettet med deres fag. Jeg håber de stiller op næste år til DM i Skills i Aarhus”, siger rådmand Hans Halvorsen.

Håb om at hele byen støtter arrangementet
Planlægningen af DM i Skills 2013 går allerede i gang, når rådmand Hans Halvorsen på vegne af Aarhus overtager værtskabet ved dette års arrangement i Odense den 28. januar 2012.

Men et så stort arrangement kan kun stables på benene med hjælp fra frivillige ildsjæle, økonomisk støtte fra sponsorer og samarbejde med blandt andet erhvervsuddannelserne, grundskolerne og fagenes foreninger. Derfor glæder det også rådmand Hans Halvorsen, at der allerede er flere, der har vist interesse for at støtte op om DM i Skills 2013 i Aarhus.

”DM i Skills 2013 i Aarhus er en oplagt mulighed for at vise de unge, hvad erhvervsuddannelserne kan tilbyde. Ved at give de unge mulighed for at afprøve et eller flere fag, oplever de, hvordan uddannelse kan omsættes til produktion. Og forhåbentlig får vi flere unge til ”at se sig selv” som smede, elektrikere, malere, tømrere eller anlægsstruktører”, siger formand for Aarhus Håndværkerforening, malermester Søren Dyhr og slutter:
”Vi har simpelthen brug for, at flere unge vælger en erhvervsuddannelse. Der bliver behov for og mangel på faglært arbejdskraft, der kan omsætte ideer til produktion. Viden alene er nemlig ikke nok til at styrke Danmarks position i den internationale konkurrence”.

Fakta om DM i Skills
DM i Skills 2012 afholdes i Odense Congress Center i dagene 26. – 28. januar 2012, hvor 200 elever fra 35 fag kæmper om at blive Danmarks dygtigste.

Ved DM i Skills 2011 vandt AARHUS TECH to guldmedaljer og en bronzemedalje. I år deltager ni elever fra skolen.

Af øvrige deltagere fra Aarhus kan blandt andet nævnes møbelsnedker Thor August Arnild Peitersen, social og sundhedsassistent Hanaa Habib Mohammad og bager Rasmus Hagelquist Pedersen.

Den 28. januar overtager Aarhus v/rådmand Hans Halvorsen værtskabet for DM i Skills 2013.

Nyhedsbrev http://www.skillsdenmark.dk/skillsdenmark-nyhedsbrev-januar-2012---2-udgave.aspx  
DM i Skills 2012 på http://www.skillsdenmark.dk/

*Ugebrevet A4, bragte mandag den 16. januar 2012 i en artikel med overskriften ”Sejere at være forsker end faglært” resultaterne fra en omfattende undersøgelse, som A4 selv har foretaget.

Undersøgelsen viser blandt andet, at unge mellem 18-34 år giver de faglærte job som eksempelvis tømrer, snedker, bagersvend og glarmester en bundplacering, når det handler om prestige. Derimod nyder de uddannelsestunge job som eksempelvis pilot, advokat, læge eller arkitekt høj status blandt de adspurgte unge.

DM i Skills i Odense
Den 26.-28. januar er der DM i Skills - Danmarksmesterskab for erhvervsuddannelser - i Odense Congress Center. I alt 35 fag stiller op, og knap 200 erhvervsuddannelseselever deltager i konkurrencerne, skriver KL.

En af de 35 konkurrencer er for unge, der er ved at uddanne sig som ernæringsassistenter. Gennem tre dage skal 10 ernæringsassistent-elever konkurrere om at tilberede den bedste og den sundeste mad.

Konkurrencen skydes i gang torsdag kl. ca. 10.30 af Odenses borgmester Anker Boye og tv-kokken Claus Holm – kendt fra blandt andet Go’morgen Danmark - der går på scenen og udfordrer hinanden på den gode sunde frokostsalat.

Anker Boye og Claus Holm trækker begge en målgruppe og har så 10 minutter til at blande en salat, de mener, at målgruppen vil have lyst til at spise til deres frokost ud fra de råvarer, der står på bordet.

Herefter udråber overdommeren en vinder, og de to ønsker ernæringssistent-eleverne et godt DM og skyder konkurrencen i gang.

Vinderen blandt de 10 ernæringsassistent-elever kåres lørdag kl. 15.30. Præmien overrækkes af Odenses børne- og ungerådmand Stina Willumsen.

Det fulde program for de tre dage kan ses her: http://www.skillsdenmark.dk


 

Mest Læste

Annonce