Den kinesiske ambassadør i Danmark, Mr. Li Ruiyu fremhæver Aarhus som unik – i Danmark såvel som i forholdet til Kina – og borgmester Jacob Bundsgaard er som følge heraf inviteret med til kongehusets officielle gallataffel for præsidenten.
Det er en unik begivenhed, når Hu Jintao, præsidenten for verdens folkerigeste land og for et af verdens største markeder fredag den 15. juni lægger vejen forbi Danmark.
Borgmester Jacob Bundsgaard er på baggrund af Aarhus’ tætte samarbejde med til Kina inviteret med til kongehusets gallataffel for præsidenten og har store forventninger til mødet med Hu Jintao.
”Der er ingen tvivl om, at Danmark er interessant for Kina, særligt fordi vi inden for miljø er helt i front. Det kinesiske marked rummer et kæmpe vækstpotentiale. Som engageret erhvervskommune arbejder vi hårdt på at udvikle vores forbindelser til Kina. Ved samtidig at samarbejde målrettet med erhvervslivet kan vi bistå med konkret at fremme eksporten af især danske klima- og energiløsninger,” siger borgmester Jacob Bundsgaard.
Den kinesiske ambassadør i Danmark Mr. Li Ruiyu der i øvrigt planlægger at gæste Aarhus, roser Aarhus’ initiativkraft på området og ser store perspektiver i at styrke samarbejdet:
”Venskabsbyforholdet mellem Harbin og Aarhus har eksisteret siden 1984 og har udviklet sig og vokset sig stærkere gennem årene indenfor rammerne af det omfattende kinesisk-danske samarbejde. Samarbejdet og relationerne mellem de to byers politiske ledelse, virksomheder og vidensinstitutioner har været frugtbart på områder som fjernvarme, uddannelse og kultur. Aktuelt er de prioriterede områder grøn teknologi med fokus på varmeforsyning, vindkraft og energi-effektivitet, miljø og bæredygtighed. Vi er overbeviste om, at der stadig er et stort potentiale og agter at fortsætte vores fælles indsats for at facilitere og fremme samarbejdet.”
Baggrund
Aarhus Kommune har siden januar 2010 arbejdet målrettet på at udvikle forbindelserne til Harbin i en mere forretningsorienteret retning. Et arbejde der efterfølgende har resulteret i flere initiativer som fx oprettelsen af dansk/kinesisk task force, tilrettelæggelse af en række delegationsbesøg i både Harbin og Aarhus, gennemførelse af business seminarer, underskrivelse af flere samarbejdsaftaler, etablering af direkte kontakter mellem danske og kinesiske virksomheder m.m.