Kodejagt skal være med til at dæmme op for indbrud på skolerne

Infrastruktur

30/9/14 10:16

Suleman Haider

Favrskov Kommune har fået en god idé: Alle kommunens børn og deres familier bliver i efterårsferien inviteret på en aktiv og spændende kodejagt på kommunens skoler, hvor man både har mulighed for at vinde biografbilletter, modtage en flot medalje og få lidt hjernegymnastik
I samarbejde med politiet vil der i samme anledning blive holdt to borgermøde, hvor politiet fortæller om, hvordan man kan undgå indbrud i private hjem. Begge tiltag er en del af det kriminalpræventive arbejde i kommunen. Det er vigtigt, at vi gør noget, siger borgmester Nils Borring. Status viser, at der alene i år har været 18 indbrud på kommunens skoler. Hver uge er der desuden alt for mange små noter i avisen med informationer om indbrud i privatboliger. 

 

Læs også: Den nye skoledag

Kodejagt og borgermøder
Kommunen og Østjyllands Politi har fokus på at dæmme op for indbruddene, og derfor bliver der nu sat ind med kodejagt på skolerne midt i ferietiden og holdt borgermøder i Hammel 4. november og i Hadsten 11. november.
Nils Borring, borgmester i Favrskov Kommune, er selvfølgelig ærgerlig over, at der er brug for indsatsen, men samtidig også glad for, at det kriminalpræventive arbejde sætter ind.

- Det er virkelig beklageligt med de mange indbrud, der skaber utryghed og ærgrelse over at miste sine ejendele. Og når det foregår i offentlige bygninger som eksempelvis skoler, så er det vores fælles ejendom, det går ud over. I Kredsrådet, der består af politidirektøren og alle borgmestrene i politikredsens kommuner, har vi hele tiden fokus på at bekæmpe kriminaliteten og selvfølgelig på den kriminalpræventive indsats. Et lignende tiltag som kodejagten har med stor succes været afprøvet i Sverige, og borgermøderne er med til at give borgerne nogle redskaber, så de føler, at de faktisk kan gøre noget, siger Nils Borring.   Aktivitet midt i ferietiden
Kodejagten er for alle børn, men eleverne i 0.-3. klasse får allerede i uge 41 en konkurrencekupon med hjem, så de i løbet af uge 42 sammen med deres forældre, venner eller bedsteforældre kan gå rundt ved deres skole og finde 16 koder. Jagten går ud på, at de skal finde det hemmelige ord. Så får de en flot medalje og deltager i lodtrækningen om biografbilletter. Konkurrencekuponer udleveres på nærmeste bibliotek. Alle deltagere kan aflevere konkurrencekuponen på biblioteket i betjeningstiden og få en kodejagtsmedalje samt deltage i lodtrækningen om biografbilletter. Ideen med kodejagten er at få noget aktivitet ved skolerne midt i en ferietid, hvor skolerne ofte er nemme mål for indbrud. De lokale køreskoler, hundeluftere og løbere opfordres også til at slå et slag forbi skolerne i ferietiden.

De førstnævnte har meldt positivt tilbage. Jeg kommer og lyser på jer, lyder det fra en af dem, og den melding glæder Lars Clement, direktør for Teknik og Kultur i Favrskov Kommune.
- I perioder er vores offentlige bygninger udsat for indbrud og hærværk, og specielt i ferietiden er vi indimellem hårdt ramt. Derfor er det godt at vænne både børn og voksne til at holde øje med stederne og kontakte politiet, hvis de ser noget mistænkeligt. Vi har lavet sikringsgennemgange af skoler, og daginstitutionerne har fået installeret tyverisikrede skabe til elektronikken, og specielt for daginstitutionerne kan vi se, at det har hjulpet, for der oplever vi heldigvis ikke længere så mange indbrud, siger Lars Clement.

Opmærksom nabohjælp
På borgermøderne 4. november i Hammel og 11. november i Hadsten sætter politiet blandt andet fokus på, hvad man selv kan gøre for at indbrudssikre ens hjem. Nabohjælp er et af de redskaber, de også vil omtale.
Fælles årvågenhed passer godt ind i kommunens formål med tiltagene, siger borgmester Nils Borring:
- Selvfølgelig skal vi ikke alle rende rundt og lege politibetjente, men vi skal være opmærksomme og kontakte politiet, hvis vi opdager et indbrud. Nabohjælp har i udlandet vist sig at nedbringe indbrud, hærværk og anden kriminalitet med op til 25 procent.

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.