Nu ved vi om vi må larme eller skal være stille

11/2/13 9:57

Greve Kommune

Hedely SFO har sat farver på væggene, så børn med særlige behov let kan finde ud af, hvor de må larme, og hvor de skal være stille. Og farverne har vist sig at hjælpe alle - både børn og voksne.

En grøn sprællemand på væggen betyder, at her må man både larme og løbe. En gul sommerfugl giver lov til lidt larm og uro. Mens en rød skildpadde er signal om, at her skal man være stille og rolig.
”I starten hviskede vi i de rum, hvor skildpadden er. Nu snakker vi bare almindeligt,” fortæller Anika Beck, ni år.
Da hun og alle de andre børn mødte op på Hedely SFO den 1. maj sidste år, var de tre symboler fordelt på vægge og vinduer. Målet var at hjælpe børn med diagnoser og andre vanskeligheder, så de nemt kunne finde ud af, hvordan SFOens forskellige rum skulle bruges.
”I vores børnegruppe inkluderer vi også børn, der har brug for tydelige rammer. Og det har vist sig, at alle børn har glæde af. At symbolerne sætter rammer for deres adfærd i fællesskabet,” siger inklusionstovholder Marianne Loftager.

Mindre skældud
Malte Eichhorst på otte år fortæller om tiden før farver på væggene.
”Vi løb altid alle steder. Så fik vi nogle gange skældud. Og nogle gange ikke,” forklarer han.
Marianne Loftager genkender den forklaring. For tidligere var reglerne mere afhængige af, hvad de ansatte syntes den konkrete dag.
For Nicolai Grønlund har farverne gjort det fuldstændig klart, hvor han har lyst til at være.
”Grøn betyder, at man må lege i rummet. Rød betyder, at man skal gå et andet sted hen,” siger han.
Men legekammeraten Anika Beck tager de røde områder i forsvar.
”Hvis jeg er trist, vil jeg bare være stille. Så er det rart med de røde rum,” siger hun.
Erfaringerne i Hedely SFO er, at farverne betyder fælles forventninger, færre konflikter og mindre skældud.”Nu ved vi, om vi må larme eller skal være stille,” siger Malte Eichhorst.
 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.