Maibritt Jensen Refshauge og Hanne Johanneson fra Kløvervænget har fået godt styr på økologien og inspiration til nye opskrifter, efter at de har været på kursus.
Maibritt Jensen Refshauge og Hanne Johanneson fra Kløvervænget har fået godt styr på økologien og inspiration til nye opskrifter, efter at de har været på kursus.

Køkkener er klar til at trylle med økologien

Bæredygtighed

13/12/13 9:36

Freja Eriksen

Der er blevet eksperimenteret med opskrifter og ingredienser forud for den økologiske omlægning af fem køkkener i Haderslev Kommune. Personalet er blevet motiveret og uddannede til at arbejde med økologi.

Siden september har køkkenpersonale fra Bostedet Kløvervænget, Helsehjemmet, Kantineriet, KompetenceCentret og Sillerup Plejekollegium i Haderslev Kommune modigt kastet sig ud i opskrifter som tryllefrikadeller, bacon-rugbrød og rødbedebrownies – lavet med kun økologiske råvarer. Madlavningen er et led i projektet omkring omlægning til økologi i de offentlige køkkener i Haderslev Kommune, og to gange i løbet af efteråret har køkkenerne været samlet på Sct. Severin Skole i Hammelev for at afprøve opskrifter og hente ny inspiration.

Idéen med at bruge flere økologiske råvarer har en række fordele; maden smager af mere og er ikke ’sminket’ af tilsætningsstoffer, økologiske råvarer indeholder ikke rester af sprøjtegift og er derfor med til at sikre renere drikkevand, og sidst men ikke mindst har økologiske dyr bedre leveforhold.

Målet er netop en økologiprocent på minimum 60 % i de 5 offentlige køkkener, inden pilotprojektet afsluttes i sommeren 2015. Det intensive arbejde med økologien har allerede skabt resultater, da KompetenceCentret efter fire måneder nu kan ansøge om det sølvfarvede spisemærke, der indikerer, at minimum 60 % af alle anvendte fødevarer er økologiske.

”I det daglige bruger vi en del tid på at snakke om hvad der er sundt, hvad der smager godt. De aktiverede i køkkenet er meget interesseret i de opskrifter vi har haft med hjem fra workshop og er forundret over hvor godt det smager, hvor meget det mætter og at det faktisk ikke er så svært at lave”, siger Jette Petersen, værkstedskoordinator i køkken og kantine på KompetenceCentret.

Et andet af de køkkener, der skal omlægge til økologi, er Bostedet Kløvervænget, og her er personalet også klar til at introducere beboerne til nye økologiske retter.

”Jeg synes, det er skønt at få input til, hvad vi kan bruge i maden, og man bliver meget bevidst om, hvad man putter i. Der er ingen tvivl om, at det kræver planlægning, men det kan sagtens lade sig gøre, og det betyder også, at man kun køber det ind, man har brug for”, siger socialpædagog Maibritt Jensen Refshauge.

I 2014 fortsætter teorikurserne og workshops for køkkenerne, hvor der lægges vægt på videns- og erfaringsdeling mellem køkkenerne, sideløbende med inspiration til nye opskrifter fra ØKO++.

Pilotprojektet afsluttes i 2015, og det er tanken, at alle køkkener fortsætter de økologiske tendenser efter afslutning.

Projektet er i samarbejde med Lise Faurschou Hastrup, økologisk omlægningskonsulent; og Marianne Mortensen, proceskonsulent, begge fra ØKO++, der har flere års erfaring med kommuner og virksomheders omlægning til økologi.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.