Sjællandske kommuner udforsker fremtidens velfærd

24/06/2012 00:00

Holbæk Kommune

Den såkaldte velfærdsteknologi er for alvor på vej frem i kommunerne, men der mangler viden om, hvordan teknologien bruges bedst. Derfor har de 17 kommuner i Region Sjælland givet hinanden håndslag på et tre-årigt samarbejde om udvikling og afprøvning.

De økonomiske udfordringer har for alvor gjort velfærdsteknologi populært i landets kommuner. Vasketoiletter, elektroniske kæledyr og gps’er er eksempler på teknologi, der kan spare tid og penge i kommunerne og samtidig give ældre eller handicappede mere selvbestemmelse og livsglæde.

Hans Søie, der er formand for det tværkommunale samarbejde og kommunaldirektør i Holbæk Kommune, understreger dog, at velfærdsteknologi ikke er et vidundermiddel:

- Velfærdsteknologi har nogle utrolige fordele, og i de sjællandske kommuner vil vi gerne have endnu mere af det - men vi skal have de rigtige løsninger, og de skal bruges fornuftigt. Gevinsterne ved velfærdsteknologi er nemlig afhængige af, at borgere og medarbejdere oplever fordele i hverdagen, og derfor skal vi blive klogere på, hvad der dur hvornår, påpeger han.

Stærkt samarbejde
De sjællandske kommuner vil de næste tre år arbejde med at udvikle og afprøve teknologi på primært ældre- og sundhedsområdet, og samarbejdet har fået navnet VelfærdsInnovation Sjælland (VIS). Fredag havde de 17 kommuner sat hinanden i stævne for at skyde samarbejdet i gang og blive inspireret af hinanden og eksterne oplægsholdere.

60 ledere og medarbejdere deltog ved opstartskonferencen i Ringsted, og alle kommuner i Region Sjælland var repræsenteret. Det glæder Hans Søie:

- Vi er den eneste region, hvor alle kommunerne deltager i et samarbejde om velfærdsteknologi, og det viser for mig, at det er en område, som de sjællandske kommuner virkelig prioriterer. Jeg har da også store forventninger til udbyttet, for vi står med de samme udfordringer og muligheder, så vores erfaringsudvekslinger kan kun blive en fordel for alle, forklarer han.

I løbet af de næste tre år vil kommunerne undersøge og regne på 15 nye projekter, og de fem bedste bliver implementeret. Den første teknologi skal testes til september. 

Mest Læste

Annonce