Agnes Emilie Brask-Nielsen fra Vinderup Realskole og Gustav Grefstad fra Rolf Krake Skolen i Holstebro. Elever fra 8. og 9. klasser på Sct. Jørgens Skole i Holstebro var også med til innovationsdag og deltager i konkurrencen.

Innovation på skemaet langt fra klasselokalet

Infrastruktur

22/10/2014 10:41

Nick Allentoft

164 skoleelever mødte succesrige iværksættere i Nupark, Holstebro, hvor de fik tips og tricks til at udvikle en app og til måske selv at sætte ting i værk. De næste par måneder skal skoleeleverne arbejde videre med deres ideer.

Hun drømmer om at blive dyrlæge. Han går efter at blive elektriker eller tømrer og derefter uddanne sig til ingeniør. Men ingen af dem udelukker, at de ender med at blive iværksættere.

Agnes Emilie fra 8.c på Vinderup Realskole og Gustav fra 9.c på Rolf Krake Skolen i Holstebro var tirsdag sammen med 162 andre skoleelever i Nordvestjysk Udviklingspark – Nupark. Her blev de klogere på, hvad innovation er for en størrelse, og hvordan man springer ud som iværksætter.

Interviewserien: Folkeskolen på vej mod 2014

Send os dit forslag til hvem vi skal interviewe: DenOffentligeSektor.dk vil den kommende tid bringe interviews i serien ”Folkeskolen på vej mod 2014”. Har du forslag til personer på skoleområdet med vigtige synspunkter, som du synes skal frem i debatten om folkeskolens fremtid, så send en mail til Søren Jensen.

Nyt, nyttigt og realistisk

Dagen klædte dem konkret på til at deltage i en konkurrence om at udvikle en mobil-app, der skal gøre det nemmere at blive voksen. Færchfonden og Birn Fonden har videregivet 25.000 fra Nordea Fonden til konkurrencen. I stedet for at udbetale pengene til vinderprojektet, går de til at udvikle den bedste ide fra eleverne til en færdig app, som alle kan downloade til smartphone.

- Det var spændende at høre de forskellige oplæg og lære, at innovation handler om at udvikle noget nyt, der samtidig er nyttigt og til at realisere. Det blev også klart for mig, at vi skal tænke et godt stykke frem i tiden, når vi udvikler ideer til vores app. Vi skal jo bl.a. tænke på, hvad vi har brug for, når vi flytter hjemmefra, siger Agnes Emilie.

Dagen gjorde det også tydeligt for hende, hvor hurtigt den teknologiske udvikling går, og at Danmark går i stå, hvis vi ikke hele tiden er innovative. Desuden var det nyt for hende, at en stor del af det at være iværksætter drejer sig om at sige nej til nye ideer og i stedet fokusere på at udvikle sin grundide og sit kerneprodukt mest muligt.

 

Begynd tidligt

Ophavsmanden til Wupti.com, Claus Kristensen, opfordrede eleverne til at komme i gang så tidligt som muligt. Det er nemmere, mens man er ung, og før man får hus og familie med børn.

Han fortalte, at det var noget af et sats, da Wupti.com brugte 40 mio. kr. på markedsføring de to første år af firmaets historie – og at den satsning ikke ville gå i dag. Det var noget af det, som Gustav bed mærke i.

- Man er nødt til at begynde mere i det små og så bygge på. Det var dygtige oplægsholdere, vi havde, og de fortalte gode historier om deres erfaringer, siger Gustav.

Han er en af dem, der er begyndt tidligt og allerede kender begrebet innovation. Han har haft om det i skolen siden 7. klasse, og nu har han det som valgfag, hvor han er med til at udvikle en cykellås. Den skal snart præsenteres på en messe i Fredericia og forhåbentlig i produktion bagefter. Men han har også planer for sig selv.

- Jeg interesserer mig meget for mekanik og cykler, og jeg vil måske lave et lille værksted til småreparationer derhjemme, fortæller Gustav.

 

Tænde en gnist og så nogle frø

En anden af de tre oplægsholdere var den lokale iværksætter Thomas Kragelund, som var med til at stifte bl.a. MCB. Nu har han stor succes med sit firma Remove The Background med afdelinger i både Europa, USA og Asien.

Thomas sagde ja til at være med, fordi han gerne vil sætte mere fokus på iværksætteri og være med til at tænde en gnist og så nogle frø hos de unge, som er fremtidens potentielle iværksættere.

- Det sjoveste i mit liv har været at starte noget op, og det at være iværksætter er verdens bedste job, selv om det er en usikker vej, fortæller Thomas Kragelund.

Han mener, at vi i Danmark er lullet i søvn, og at den eneste vej frem er at få flere iværksættere, der kan skabe arbejdspladser.

- Ellers bliver vi overhalet og relativt fattigere, for ude omkring i verden har de fundet ud af, at innovation og iværksætteri er vejen frem, siger iværksætteren.

Han er dog fortrøstningsfuld, fordi vi har et fantastisk uddannelsessystem, og fordi Danmark er et af de bedste lande at drive virksomhed i.

 

Konkurrence afgøres i december

Foruden de spændende oplæg havde eleverne brainstorm, hvor de gav hinanden udfordringer og ideer til det videre arbejde med at udvikle app’en. De fik også rundvisning i Nupark, som er Holstebros flagskib for innovation og iværksætteri.

De næste par måneder skal skoleeleverne arbejde videre med deres ideer. Den 16. december mødes de så alle igen til en messe i Nupart, hvor der skal vælges et vinderprojekt. Derefter sørger firmaet Human Time med base i Nupark for, at det bliver klar til download og brug på smartphones.

Tre skoler deltager – Sct. Jørgens Skole, Rolf Krake Skolen og Vinderup Realskole. Bedømmelsen foretages af skolefolk og repræsentanter for erhvervslivet, og vinderen kåres den 16. december 2014.

 

Mest Læste

Annonce