Stort vækstpotentiale i det midt- og vestjyske filmmiljø

21/2/13 1:45

Karsten Peier

”Tangentspilleren” et bevis på, at støtte fra Den Vestdanske Filmpulje er givet godt ud

Dokumentarfilmen om den talentfulde organist ved Herning Kirke, Kristian Marius Andersen, er en succes på flere måder. Den trækker mange mennesker i biografen. Den er et eksempel på det store vækstpotentiale, der er i det midt- og vestjyske filmmiljø. Og den er et bevis på, at økonomisk støtte fra Den Vestdanske Filmpulje, som en række jyske kommuner står bag, er givet godt ud.

Set af 4.500 - indtil nu

Siden premieren den 4. februar er ”Tangentspilleren” blevet set af 4.500 mennesker i biograferne i Midt- og Vestjylland, samt i Aalborg, Aarhus, Odense og København. Både nationalt, regionalt og i de danske filmmedier får filmen mange roser, og i anmeldelserne i f.eks. Politiken, Herning Folkeblad og Kristeligt Dagblad fem stjerner.

- Det er rigtig flot. Typisk ses en dokumentarfilm i biografen af et par tusinde mennesker, så jeg er overvældet og glad for interessen for min nye film, siger instruktør Anne Holst Moulvad, der til daglig arbejder som journalist på TV Midt/Vest.

Det er ikke første gang, at en film, som er lavet og produceret i Midt- og Vestjylland, får stor opmærksomhed. Forløberen til ”Tangentspilleren” – Anne Moulvads film fra 2009 ”En stemme for livet” - blev set af 10.000, og den nye film ser ud til at nå samme højder.

Et stort potentiale

Succesen understreger, at der er et stort potentiale i det midt- og vestjyske filmmiljø. De to film er produceret af Nova Media Film, hvis formål er at fremme filmmiljøet i Midt- og Vestjylland. Selskabet er oprettet af støtteforeningen ved TV/Midt-Vest, og begge film er produceret med støtte fra en række private sponsorer.

- Støtten fra sponsorerne er alt afgørende for, at der kan produceres film i vores del af landet. Vi har ikke adgang til de samme finansieringskilder og netværk som filmmiljøet i København og Aarhus, siger Anne Moulvad.

Filmpuljen giver stor effekt

Den Vestdanske Filmpulje har også støttet ”Tangentspilleren” og tidligere film fra det midt- og vestjyske område. Filmpuljen støtter hvert år film- og medieproduktioner med i alt 6,5 mio. kr. Formålet er at skabe udvikling og vækst i film- og mediebranchen i Vestdanmark, så der kan produceres og fortælles gode historier fra hele Danmark. Bag Filmpuljen står Aarhus, Syddjurs, Aalborg, Vejle, Viborg, Hjørring, Frederikshavn og Holstebro kommuner.

Effekten af Filmpuljen er netop blevet vurderet og viser tydeligt, at kultur har et stort potentiale til at skabe vækst. En rapport om effekten viser, at filmpuljens støtte på 32 mio. kr. siden 2008 har skabt et forbrug på 124 mio. kr. i jyske virksomheder. For hver krone, der er investeret i filmproduktion, bruges der med andre ord 3,9 kroner regionalt. Forbruget har resulteret i en beskæftigelse, der svarer til 149 fuldtidsstillinger i Midt- og Nordjylland.

Samtidig skaber det grobund for kreative miljøer, som er afgørende for at inspirere og fastholde medarbejdere i de vestdanske virksomheder. Film- og medieproduktion er altså ikke alene kunst og gode historier. Det er også god forretning, og der er et stort potentiale for at skabe vækst i branchen og i samfundet som helhed.

Tilmeld nyhedsbrev

Mest Læste

Annonce