Hvidovre-borgmester: Sundhedsministeren bør lytte til kommunerne i stedet for at straffe os

Politik

29/04/2016 12:44

Nick Allentoft

Sundhedsministeren er på vildspor, når hun vil straffe kommuner, som ikke har kapacitet til at trække hospitalspatienter hurtigere hjem. Det mener Hvidovres borgmester Helle Adelborg.
Det er ikke rimeligt, at sundhedsministeren nu vil straffe kommuner, der ikke hjemtager sine borgere fra sygehusene efter endt behandling, ved at tredoble taksterne.   Det mener Hvidovre Kommunes borgmester Helle Adelborg, som reagerer efter sundhedsminister Sophie Løhde tidligere på ugen erklærede, at Regeringen vil hæve taksten for at huse færdigbehandlede patienter.

”Det er ikke fair overfor kommunerne at straffe os på denne måde. I Hvidovre Kommune arbejder vi hver dag benhårdt for at sikre vores syge borgere den mest optimale behandling og pleje. Særligt sårbare er de borgere, der har været indlagt, og derfor gør vi ekstra meget for at følge dem efter deres hjemkomst. Alligevel har vi igennem nogen tid været en af de kommuner, der desværre har haft et højt antal liggedage, som er det antal dage, en borger ligger på hospitalet, efter at lægen har besluttet, at patienten kan betragtes som færdigbehandlet,” siger Helle Adelborg, der tilføjer, at kommunen er i fuld gang med at etablere cirka 40 midlertidige pladser, som blandt andet skal bruges til aflastning af færdigbehandlede patienter fra hospitalerne.

Men problemet bliver ikke løst alene ved etableringen af de 40 nye, midlertidige pladser, som bliver oprettet på et af kommunens plejehjem. For det flytter blot problemet et andet sted hen. Folketingets anlægsloft gør det nemlig nærmest umuligt at bygge de plejehjemspladser, der ellers er så hårdt brug for, når der også skal renoveres til blandt andet børnene i kommunen.

”Hvis kommunerne skal sikre en langt hurtigere hjemkomst, er vi nødt til at kunne planlægge at bygge flere plejeboliger og midlertidige pladser til brug for, at borgere skal komme sig efter et hospitalsophold. Man skal jo huske på, at færdigmeldingen er op til den enkelte læge, og ind i mellem oplever vi færdigmeldinger, hvor den ældre patient dårligt er vågnet helt op af narkosen. Sådan en ældre borger vil jeg aldrig sende alene hjem, og derfor er vi nødt til at have større frihed til at kunne bygge pladser, hvor vi kan gøre arbejdet ordentligt færdigt,” siger Helle Adelborg og tilføjer:

”Det er en illusion, at vi kan reducere liggedagene uden at få lov at bruge flere penge på anlæg. Det vil gå ud over de gamle og de svage borgere. For sundhedsministeren handler det om kroner og ører, men for mig handler det om tryghed for vores borgere. Sundhedsministeren glemmer nemlig, at hun med den ene hånd truer med at pålægge os ekstra udgifter til borgerne på hospitalerne og med den anden hånd vil holde kommunerne i et stramt jerngreb med anlægsloftet, hvilket betyder, at vi ikke må bygge det, vi har brug for,” konstaterer Helle Adelborg og kommer med en opfordring til sundhedsminister Sophie Løhde.   ”Jeg vil appellere til, at Sophie Løhde går i dialog med os, der ved, hvor udfordringen ligger, så vi ansvarligt og værdigt kan løse problemet på en konstruktiv måde. Straf og sanktioner fører sjældent gode løsninger med sig,” siger Helle Adelborg.  

Mest Læste

Annonce