Enhedslisten vil sortliste byggefirma

Politik

28/11/12 9:57

Københavns Kommune

Enhedslisten vil rydde op i byggebranchen og udelukke firmaer som Pihl & Søn fra offentlige opgaver i København. Forslaget stilles i Borgerrepræsentationen torsdag.

Kommunerne skal ikke se naivt til, mens svindlerfirmaer undergraver danske løn- og arbejdsvilkår. Derfor skal det koste fem års udelukkelse fra offentlige udbud i hovedstaden, hvis man tages i at snyde, mener Enhedslisten København.

Forslaget rejses i Københavns Borgerrepræsentation efter Politiken forleden afslørede, hvordan selskabet Pihl & Søn systematisk snyder med løn og arbejdstid. 72 kroner i timen og en arbejdsuge på 55 timer til de polske ansatte. Og det er ikke første gang Pihl er i søgelyset. Usikre byggepladser. Fyring af tillidsrepræsentanter. Listen er lang.

Derfor vil Enhedslisten nu parkere Pihl & Søn på en karantæneliste i fem år.

- Når vi ser en virksomhed, der snyder med løn- og arbejdsforhold, så skal man ikke længere kunne indgå kontrakter med Københavns Kommune. Det er et drastisk skridt, men det er nødvendigt. Svindlen skal have konsekvenser og de brodne kar skal sorteres fra, så ansvarlige virksomheder kan komme til, siger Morten Kabell fra Enhedslistens i Borgerrepræsentationen.

Udelukkelsen skal gælde for enhver virksomhed, der benytter underbetalt arbejdskraft eller groft tilsidesætter indgåede aftaler.

I første omgang skal forvaltningen undersøge, hvilke sanktionsmuligheder politikerne har.

- Det mest bekymrende er, at kommunens jurister frygter, at det slet ikke er muligt uden en lovændring i Folketinget. Hvis det er korrekt, så tvinger reglerne os jo reelt til at blive ved med at handle i en butik, hvor vi bliver snydt. Det er simpelthen et demokratisk problem, siger Morten Kabell.

Han henviser til, at alt offentligt byggeri skal i udbud og udføres af det firma der byder lavest. Også selvom en virksomhed er blevet taget i svindel i flere gange.

Enhedslistens forslag vil samtidig øge tilsynet med kommunens byggesager, så det fremover bliver sværere for entreprenører at snyde og underbetale.

Tilmeld nyhedsbrev

Mest Læste

Annonce