Københavnerne nyder godt af udlicitering

24/08/2012 12:08

Københavns Kommune

En ny aftale om at udlicitere rengøringen af Københavns Kommunes kultur- og idrætshuse medfører en besparelse på knap 80 mio. kr. over fire år. Kultur- og fritidsborgmester Pia Allerslev (V) glæder sig – især fordi aftalen helt usædvanligt sikrer, at besparelserne direkte kommer københavnerne til gode.

En markant besparelse efter udlicitering af rengøringsopgaver kommer nu københavnerne direkte til gode i form af bedre kultur- og sportstilbud.

Det står klart, efter at et flertal i Københavns Borgerrepræsentation i aftes gav grønt lys for udlicitering af rengøringsopgaverne i kommunens mange idræts- og kulturhuse.

Læs også: EL: Personalet går ned i løn

Udbuddet, der blev vundet af landets tredje største rengøringsselskab, Alliance Plus, vil medføre markante besparelser på op til 80 millioner kr. i løbet af de næste fire år.

Aftalen indebærer samtidig helt usædvanligt, at en væsentlig del af besparelsen på forhånd sættes af til at forbedre de eksisterende tilbud på kultur- og fritidsområdet til københavnerne. Det sikres ved, at det nu bliver op til de enkelte kultur- og idrætshuse lokalt at afgøre, om de vil gøre brug af udliciteringen. De institutioner, der benytter sig af udliciteringen, får nemlig lov til at beholde halvdelen af besparelsen – som direkte skal omsættes i udvikling og forbedring af sports- og kulturaktiviteterne.

”Når det viser sig, at vi kan spare så mange penge på rengøring – og samtidig sikre bedre kultur- og sportstilbud for pengene – så skylder vi simpelthen de københavnske skatteborgere at gøre det,” siger kultur- og fritidsborgmester Pia Allerslev (V).

Aftalen omfatter op til 71 kommunalt ansatte medarbejdere. Borgmesteren understreger, at reglerne for miljø og arbejdsmiljø stadig gælder, ligesom medarbejderne også fremover vil være omfattet af de overenskomster, der er indgået mellem arbejdsmarkedets parter.

”For mig er der ikke tale om et ideologisk korstog, hvor det gælder om at få alting lagt over til private. Det handler om sund fornuft ved at udbyde opgaverne, så vi kan se, hvor vi får dem løst bedst og billigst. Rengøring er jo ikke ligefrem en kommunal kerne-opgave – men jeg kan da sagtens forestille mig udbud, der bliver vundet af kommunens egne folk. Jeg er helt tryg ved at overlade opgaven til Alliance Plus, der er et velrenommeret firma med kunder som Det Kgl. Teater, Novo Nordisk og Jyske Bank,” siger Pia Allerslev.

Mest Læste

Annonce