Succes med læse- og skrivekurser til Københavns sosu’er

Ledelse

11/04/2013 14:48

Administrator

Kurser i grammatik, stavning, læsning og it betaler sig i København. Det seneste halvandet år har et stort antal af Københavns Kommunes sosu’er været på skolebænken, og det hjælper dem til at dokumentere bedre og mere selv. Det viser en ny evaluering. Hvis ordene hopper og danser på pc´en - og teksten bare ikke er til at læse og forstå, er der hjælp at hente for medarbejderne i Københavns Kommunes ældrepleje.

Siden 2011 har kommunen testet 3.300 medarbejdere på plejehjemmene og i hjemmeplejen i deres evne til at læse og skrive og bruge it. Testen viste, at godt 1400 medarbejdere har brug for læse/skrivekurser, mens cirka 900 har brug for kurser, der gør dem mere dus med pc’en. Indtil videre har omkring 1200 medarbejdere været på skolebænken, mens resten forventes at komme til inden for det næste år.

- Langt hovedparten af vores medarbejdere er kortuddannet og er måske helt tilbage fra skolen stødt på nederlag og fiaskoer, når det kom til at læse og skrive. Med den her indsats giver vi alle lige muligheder for at efteruddanne og dygtiggøre sig. Noget, mange ellers ville have været afskåret fra, men som i højere og højere grad er nødvendigt i dagens ældrepleje - hvor ikke mindst kravene til dokumentation og it stiger konstant, siger sundheds- og omsorgsborgmester i København Ninna Thomsen (SF).

Dygtigere medarbejdere og en bedre ældrepleje
En netop offentliggjort evaluering af uddannelsesindsatsen viser, at flere medarbejdere er begyndt at dokumentere selv, og at flere er begyndt at dokumentere bedre og samtidig tro mere på egne evner.
- Jeg er rigtig stolt over den her indsats. Mange fortæller, at deres selvtillid er vokset, og de er lettede over at have fået taget hul på et stort tabu, siger borgmester Ninna Thomsen. Hun understreger samtidigt, at det her også er med til at højne den generelle kvalitet i ældreplejen.

- Man kan jo være en super kompetent og dygtig social- og sundhedshjælper, selvom man har svært ved at skrive endelserne korrekt. Men der er ingen tvivl om, at medarbejderne nu kommer til at løfte de store krav til dokumentation endnu bedre end før. Og det er alt andet lige med til at give borgerne en mere tryg og professionel omsorg og pleje, uddyber borgmester Ninna Thomsen

Rengøringsmedarbejderne skal også løftes
På baggrund af de gode resultater har kommunen besluttet også at tilbyde ældreplejens rengøringsmedarbejdere et markant kompetenceløft. Efter planen vil denne medarbejdergruppe blive testet inden sommerferien og herefter tilbudt kurser alt efter deres individuelle behov. Rengøringsmedarbejderne har blandt andet brug for hjælp til at læsning og stavning, så de bliver rustet til at gennemføre efteruddannelse i fx at undgå smittespredning på arbejdspladsen og udføre rengøringen ergonomisk korrekt. 

Mest Læste

Annonce