Et godt og sundt arbejdsmiljø for medarbejderne står højt på dagsordenen i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i Københavns Kommune. Her er omkring 10.000 medarbejdere beskæftiget med hver dag at sikre nære sundhedstilbud til københavnerne og pleje og omsorg til ældre borgere på plejehjem og i hjemmeplejen.
Allerede for to år siden tog Sundheds- og Omsorgsforvaltningen et vigtigt skridt for at give medarbejdere mere medindflydelse på eget arbejdsliv. Med indførelsen af fleksibel arbejdstid for alle i forvaltningen gav man nemlig medarbejderne langt mere at skulle have sagt i forhold til løbende at tilrettelægge arbejdstiden, så den passede til den enkeltes ønsker.
Nu har sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) besluttet at tage et nyt værktøj i brug, for at forvaltningen kan blive den bedst mulige arbejdsplads for sine medarbejdere. Fra 1. september får alle deltidsansatte i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen nemlig mulighed for at få fuld tid.
“Jeg er meget optaget af, at vi har glade og tilfredse medarbejdere. For medarbejdere, der trives i deres job, leverer den bedste velfærd, og det er det, vi er sat i verden for. Derfor skal vi gøre, hvad vi kan for at sikre så gode arbejdsvilkår som muligt. Vi har allerede taget initiativer omkring natarbejde, vi har givet større fleksibilitet i ansættelserne, og nu vil vi også tilbyde, at alle medarbejdere på deltid, der ønsker at gå op i tid, kan få det opfyldt,” forklarer sundheds- og omsorgsborgsmester Sisse Marie Welling om det nye tiltag.
Mange ønsker mere arbejdstid
Det er en udbredt tendens, at medarbejdere inden for sundheds- og omsorgssektoren arbejder på deltid. Tal fra Københavns Kommune viste for nyligt, at kun 41 procent af kommunens sygeplejersker og 26 procent af sosu-medarbejderne arbejder på fuld tid. Men ifølge nye tal fra Social- og Indenrigsministeriet oplever 34 procent af de deltidsansatte sosu-medarbejdere på det kommunale ældreområde, at det ikke var deres eget valg at komme på deltid til at begynde med. Samtidig ønsker 28 procent af medarbejderne på deltid at få flere timer nu eller inden for de næste to år.
“Når vi tilbyder flere medarbejdere at arbejde på fuld tid, er det først og fremmest for at blive bedre til at imødekomme de dem, der oplever ikke at kunne få de arbejdstimer inden for forvaltningen, som de ønsker. Hvis flere af vores medarbejdere går op i tid, vil det desuden give en anden gevinst – vi mangler nemlig også hænder til at levere den velfærd, som der bliver mere og mere behov for i takt med, at vi får flere ældre og plejekrævende borgere. Der er med andre ord flere gode grunde til at gøre en indsats for at være en arbejdsplads, hvor man lytter til sine medarbejdere og så vidt muligt indretter den på deres præmisser,” siger Sisse Marie Welling.
Flere jobopslag med fuld tid
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vil som del af det nye tiltag om flere medarbejdere på fuld tid derfor også fremover opslå alle stillinger til sygeplejersker og sosu-personale med fleksibelt timetal op mod fuld tid.
Den nye ret til fuld tid vil gælde både nuværende og nye medarbejdere i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, og det bliver den enkelte leder, der skal vurdere, hvordan en medarbejders ønske om fuldtid kan opnås. En løsning kan indebære, at medarbejderen kan få timer på flere arbejdspladser inden for forvaltningen.