Bhutanesisk minister søger inspiration i Lejre

Bæredygtighed

10/03/2014 13:20

Freja Eriksen

Den første kvindelige minister i Bhutan besøger i dag Lejre Kommune og borgmester Mette Touborg for at hente inspiration fra en anden kvindelig politiker og fra kommunens arbejde med økologi. Bhutans regering har en målsætning om, at landet skal være 100 procent økologisk i 2020.

Bhutans første kvindelige minister søger i dag inspiration hos Lejre Kommunes kvindelige borgmester. Minister Dorji Choden og borgmester Mette Touborg får over en frokost mulighed for at drøfte deres fælles interesser for både politik og økologi.

- Bhutan har altid spillet en ledende rolle i at fremme miljømæssig og økologisk, bæredygtig udvikling. Den økologiske kommune, Lejre, lyder til at have en interessant model, som vi kan tage ved lære af, siger den bhutanesiske minister, Dorji Choden.

Lejre er i fuld gang med en helhedsorienteret grøn omstilling med økologi, vækst og lokal udvikling, og Bhutans regering har en målsætning om, at Himalayastaten skal være 100 procent økologisk i 2020.

Grøn vækst i kommunen

Lejre Kommune skal ikke opnå en bestemt procentsats for økologi, men finde grønne løsninger på så mange dele af hverdagens udfordringer som muligt. Målet er at inspirere til bæredygtige løsninger ud i alle kroge af den sjællandske kommune lige fra kirkens og landbrugets jord til de private haver og kommunale skoler og institutioner.

- Vi arbejder fokuseret på at gøre økologi, vækst og lokal udvikling til en sammenhængende drivkraft i Lejre Kommune.  Når det kan lade sig gøre, er det fordi både borgerne og erhvervslivet er med til at gribe mulighederne, dér hvor det giver mening. Jeg vil meget gerne dele vores erfaringer fra Lejre med minister Dorji Choden, siger Mette Touborg.

Dansk støtte til øko-udvikling i Bhutan

Besøget i Lejre er arrangeret som led i Økologisk Landsforenings arbejde med at støtte udviklingen af økologi i Bhutan.

- Økologi kan være en effektiv måde at øge udbytter, indtjening og levestandard for småproducenter i såvel Bhutan som i andre ulande. Hvis Bhutan er omlagt til 100 % økologi i 2020 bliver landet en rollemodel for den økologiske udvikling globalt, siger Per Rasmussen, international konsulent i Økologisk Landsforening, der allerede er involveret i flere projekter med at udbrede basal viden om økologisk jordbrug blandt bønder i ulande.

Efter frokosten med borgmester Mette Touborg skal den Bhutanske minister besøge vuggestuen og børnehaven 'Egebjerget', som serverer økologisk mad for børnene, samt den økologiske mælkeproducent, Peter Sivertsen, på 'Mannerup Møllegård'.

Minister Dorji Choden er inviteret til Danmark af Institut for Flerpartisamarbejde (DIPD) som led i instituttets arbejde for at styrke demokratiprocessen i Bhutan med særligt fokus på kvinders politiske deltagelse.

Mest Læste

Annonce