Energiforbruget i kommunens bygninger rasler ned

Bæredygtighed

30/5/13 12:59

Lolland Kommune

Lolland Kommune har forpligtet sig til at reducere sin CO2-udledning med 3 % om året frem til 2025. Arbejdet går over al forventning, og det er ikke bare godt for miljøet: Det er også godt for kommunekassen. Indtil videre er der opnået årlige driftsbesparelser på 4,6 mio. kr.

”Der er god grund til at være stolt af den indsats, som Lolland Kommune er i gang med at gennemføre,” siger formand for Klima-, Miljø- og Teknikudvalget Gert Mortensen. ”Vi har valgt at sætte ind på mange forskellige områder, og det er den brede tilgang, der for alvor giver resultater nu.”

 

 

Lolland Kommune indgik i 2007 en meget ambitiøs aftale med Danmarks Naturfredningsforening. Kommunen skal årligt reducere CO2 udledningen med 3 % frem til år 2025. På det tidspunkt vil det samlet set betyde en reduktion på omkring 40 %.

”Vi nærmer os allerede det samlede mål, for indtil videre har vi nedbragt udledningen med 29 %. Det betyder, at vi er nået mere end dobbelt så langt, som vi skulle i forhold til planen,” forklarer Gert Mortensen. ”I praksis forholder aftalen sig til 87 institutioner, hvor vi har arbejdet målrettet med både brugeradfærd, energistyring og renovering.”

Et spor har rettet sig mod at gøre brugere og institutionsledere bevidste om energiforbruget. Der har nemlig vist sig en tydelig tendens til, at forbruget falder, lige så snart man begynder at registrere det og holde øje med det.

Derefter er der grundlæggende to veje til mindre CO2-udledning: Man kan skifte til energikilder, der udleder mindre eller slet ingen CO2. Eller man kan investere i ny teknologi, der reducerer energiforbruget yderligere.Lolland Kommune har arbejdet med begge tilgange.

Solenergianlæg og bæredygtig fjernvarme fylder stadig mere i energiforsyningen.Samtidig er der igangsat og gennemført et stort og systematisk arbejde med at energioptimere de kommunale bygninger.

Kortlægningen har ført til en lang række små og store projekter. Det drejer sig blandt andet om:

  • Optimering af ventilationsanlæg
  • Ny belysning
  • Energistyringssystemer (f.eks. natsænkning og regulering af belysning)
  • Udskiftning af elvarmeanlæg med centralvarme
  • Udskiftning af hvidevarer
  • Udskiftning af pumper
  • Isolering

”Lolland Kommune har mange ældre bygninger med hver deres udfordringer. Derfor nytter det ikke noget at lægge sig fast på bestemte tiltag alle steder,” slutter Gert Mortensen. ”I stedet har vi analyseret hver enkelt bygning og derefter besluttet, hvad der bedst kan betale sig.”

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.