Gratis idræt i ferien får børn til røre sig mere i hverdagen

Velfærd

09/06/2015 09:21

Nick Allentoft

Evaluering af "Aktiv ferie” viser, at 20 procent af børnene dyrker mere idræt og ingen er blevet mindre aktive fire måneder efter.

- Vi er rigtig glade for resultatet, fordi det viser, at det godt kan lade sig gøre at få selv de lidt større børn i 6.-9.klasse til at vende blikket væk fra skærmene og i stedet udfordre kroppen, siger Nanna Lindhard, der er breddeidrætskonsulent i Mariagerfjord Kommune.

Frivilligheds-stafetten

Interesseret i at læse mere om frivillighed i vores samfund? Så klik her og læs alle indlæg fra Frivilligheds-stafetten.

Hun uddyber, at resultatet især er overraskende positivt, fordi flere af deltagerne i uge 42 slet ikke var vant til at komme i idrætsforeninger og sportsklubber, inden de tilmeldte sig ”Aktiv ferie”.

- Knap en fjerdedel af vores deltagere i uge 42 var ikke vant til at dyrke sport i en forening inden ”Aktiv ferie”. Men vores tilbud har virkelig givet børnene blod på tanden, for 13 % af deltagerne er efterfølgende også begyndt på en helt ny sportsgren, fortæller Nanna Lindhard.

En af de lokale idrætsklubber, der har haft glæde af, at børnene har fået mod på at dyrke mere sport, er Hadsund Bokseklub. De fik flere nye medlemmer efter, at klubben havde tilbudt børnene gratis boksning i efterårsferien.

- Det var rigtig positivt for vores klub at være med i ”Aktiv ferie”. Vi fik kontakt til børn og unge, som enten ikke kendte til os i forvejen eller som måske slet ikke var klar over, at boksning også kunne være en sport for dem. "Aktiv Ferie" er en god måde at gøre reklame for de sportsgrene som ikke er så kendte, og vi har været rigtig glade for at være med. Og så er det selvfølgelig dejligt at få flere medlemmer til klubben, siger Maria Sørensen fra Hadsund Bokseklub om Aktiv Ferie.

Grundlag for sunde vaner

Mariagerfjord Kommune har i flere år understøttet, at lokale sportsforeninger tilbyder aktiviteter til eleverne i 1.-6. klasserne i sommerferier. Men da projektet ”Aktiv Ferie” blev et breddeidrætsprojekt, blev fokus også rettet mod de større børn og unge i 6.-9. klasser, hvor deltagerne gratis kan stifte bekendtskab med forskellige idrætstilbud og motionsformer i efterårs- og vinterferier.

Et af målene med "Aktiv Ferie” er at få aktiveret de børn og unge, der ikke vant til at komme i idrætsforeninger- og klubber. Tal fra forskningsleder, Maja Pilgaard, fra Idrættens Analyse Institut viser nemlig, at 18 % af de danske børn i alderen 13-15 år slet ikke er fysiske aktive og cirka en tredjedel af de 11 til 15-årige er ikke fysisk aktive nok til at opfylde sundhedsstyrelsens anbefalinger om motion ifølge Sund By Netværket.

En skolebørnsundersøgelse fra 2014 fra Statens Institut for Folkesundhed viser desuden, at 5 – 10 % af danske børn er ramt af ensomhed, ubehag ved skole, fysisk inaktive, eller overvægt. Derudover har børn, der ikke deltager i idrætsforeningslivet, halvanden gang større risiko for at være overvægtige eller fede ifølge Syddansk Universitet.

I Mariagerfjord Kommune er der en overvægtsprocent blandt børn og unge på 25,3 % ifølge skolesundhedsplejerskerne.

- Der er med andre ord rigtig god grund til, at vi sætter fokus på alle de initiativer, der kan få teenagerne til at røre sig noget mere og medvirke til, at de får grundlagt nogle sunde vaner, siger Nanna Lindhard.

Hun uddyber, at selvom de gode resultater er baseret på et lille statistisk grundlag, så er der god grund til at være optimistisk omkring de positive effekter af "Aktiv Ferie".

- Vi er kun i gang med at evaluere effekten af "Aktiv Ferie" i uge 7 i år, men allerede nu kan vi spore nogle positive tendenser, så jeg tror på, at vi har fat i noget vigtigt her, slutter Nanna Lindhard.

Mariagerfjord Kommune er tovholder på projektet ”Akiv Ferie”, som varer i tre år. Projektet er støttet af Kulturministeriet og Nordea-fonden.

 

Baggrund

Den første "Aktiv Ferie" for 6.-9. klasser i Mariagerfjord Kommune var i uge 42 i 2014, hvor lige knap 100 børn – hovedsageligt fra 6.-7. klasser - udfordrede sig selv.

Kommunen er i øjeblikket i gang med at evaluere effekten af Aktiv Ferie i uge 7 i 2015. Men allerede nu tegner der sig et positivt billede, for dels var der 50 % flere deltagere og dels lykkedes det at trække flere af de unge fra 8.-9. klasserne med. Derudover kom en tredjedel af børnene ikke i idræts- eller foreningslivet i forvejen.

Mest Læste

Annonce