Ny analyse: Højtlønnede er stukket af fra resten af lønmodtagerne

Velfærd

02/10/2018 08:11

Nick Allentoft

Mens indkomsten for de fattigste er stagneret, så har de rigeste øget deres indkomst med næsten 13 procent siden krisen. Det er et udtryk for, at uligheden vokser i Danmark ifølge ny analyse Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Uligheden mellem top og bund vokser i Danmark. Mens lønposen bliver tungere hos de rigeste, så har lønposen vejet stort set det samme for folk med den laveste indkomst siden 2010.

NB Økonomi

NB-Økonomi er Danmarks førende nicheportal inden for økonomisk politik. 

Det udgives af Arne Ullum og deler udvalgte historier med læsere på DenOffentlige.

Prøv deres nyhedsbrev gratis

Analysen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at indkomsten for de 40 procent fattigste har stået stille siden 2010. I samme periode viser det sig, at landets 10 procent rigeste har øget deres indkomst med over 13 procent.

I nedenstående figur ses indkomstudviklingen sammenlignet mellem de to befolkningsgrupper og et gennemsnit af hele befolkningens indkomst. Figuren viser, at indkomstudviklingen for de nederste 40 procent har haltet efter siden midten af 00’erne.

Analysens resultater stemmer dårligt overens med FN’s ulighedsmål, som statsminister  Lars Løkke rasmussen skrev under i 2015. Hvis Danmark skulle leve op til FN’s ulighedsmål frem mod 2030, så skulle befolkningen med laveste indkomst (rød streg) ligge højere end hele befolkningen (blå streg).

FN’s ulighedsmål gik blandt andet ud på, at befolkningen med de laveste indkomster skulle stige mere end landsgennemsnittet. På nuværende tidspunkt går Danmark imod FN’s mål ved at blive mere og mere ulige.

Hvis man ser på nærmere på indkomsterne indenfor de seneste par år, så viser det sig, at de 40 procent fattigste har haft en indkomstfremgang på under 2 procent siden 2010. Hvor befolkningen i gennemsnit har haft en indkomstfremgang på omkring 6 procent, når det er korrigeret for inflation.

Mest Læste

Annonce