Frivillige demensgæster giver pusterum

04/10/11 9:14

Odense Kommune

Ældre Sagen har i samarbejde med Odense Kommune igangsat et projekt, hvor frivillige demensgæster giver støtte og aflastning til pårørende til demensramte.

Som noget nyt kan Ældre Sagen i Odense nu tilbyde frivillige demensgæster, der træder til, når en ægtefælle til et menneske med demens har behov for at tilbringe et par timer udenfor hjemmets fire vægge.

Gensidig tryghed i højsæde

De frivillige demensgæsters ypperste opgave er at holde den demenssyge med hyggeligt selskab i hjemmet, fx snakke, læse højt, se tv eller gå tur.

- Aktiviteten er i virkeligheden det mindste af det. Det vigtigste er, at kemien passer, og at begge parter føler sig trygge i hinandens selskab, siger formanden for Ældre Sagen i Odense, Kathrine Sørensen, der også lægger vægt på uddannelse af de frivillige, så de er klædt på til opgaven. De frivillige har derfor fået kursus i demens og kommunikation både via Ældre Sagen og via Odense Kommune.

Ældrerådmand Jane Jegind (V) glæder sig over det nye tilbud:

- Alle har brug for en gang imellem at komme ud til gøremål udenfor hjemmet, men da den demensramte er afhængig af trygge og vante omgivelser, afholder man sig måske fra det som pårørende. Derfor er jeg utrolig glad for, at man nu har mulighed for at få besøg af en demensgæst, når man har brug for det.

Samarbejde med Odense Kommune

Projektet sker i tæt samarbejde med kommunens demenskoordinatorer, ældrekonsulenter og hjemmeplejens personale, som med deres faglighed og tætte kendskab til borgeren kan henvise de demensramte familier til Ældre Sagens tilbud.

- Der er ingen tvivl om, at der er et behov blandt pårørende til mennesker med demens. Som pårørende skal man huske, at det er vigtigt at give sig selv lov til at koble af en gang i mellem, siger demenskoordinator i Odense Kommune, Astrid Hjortebjerg.

Brug for flere frivillige

Projektet gik i gang den 1. september 2011. Ældre Sagen har lige nu 10 demensgæster, men der er brug for flere frivillige. Har man lyst til at være frivillig demensgæst eller høre mere om ordningen, kan man kontakte projektleder i Ældre Sagen Hanna Sørensen på tlf. 65 91 91 21 torsdage mellem kl. 13.00-16.00.
 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.