Åbent hus i sundhedsplejen er en stor succes

30/01/2013 13:46

Randers Kommune

Hver tirsdag bliver Randers Sundhedscenter forvandlet til børnenes legeplads, når der er åbent hus. Småbørnsfamilier strømmer til for at få individuel vejledning og være sammen med andre familier.

”Målet med åbent hus er at skabe et åbent og trygt miljø med plads til alle. Vi prøver at gøre det ved så vidt muligt at se alle, når de kommer, så de føler sig velkomne,” siger Lisbeth Christensen, sundhedsplejerske og fortsætter:”Der kommer mellem 25-30 børn pr. gang, og siden september er der begyndt at komme flere og flere. På tre en halv måned har 360 børn været her. Vi når således at have kontakt til rigtig mange børn i løbet af få timer. Og vi kan se, at det er noget forældrene er fælles om, fordi der også kommer rigtig mange fædre.”

Børnenes rum

Mange af småbørnsfamilierne kommer til åbent hus, fordi de har behov for kontakt med en sundhedsplejerske. Det kan være i forhold til mange emner, som for eksempel søvn, motorik, trivsel, ernæring og pleje. Samtidig kan de få en faglig vurdering af barnets udvikling. ”Vi forsøger at gøre det til børnenes rum. Derfor foregår det på gulvet, som er beklædt med måtter, fordi det er her, børnene udvikler sig, og det er her, de har det allerbedst,” forklarer Lisbeth Christensen.De børn, der kommer, er primært børn i alderen 0-1 år, fordi det er her, forældrene har mest tid. Nogle bliver dog ved med at komme, når børnene går i vuggestue, og når de bliver endnu ældre.

Det sociale er vigtigt

”Jeg kommer mest for det sociale. Det er hyggeligt at møde andre, og det er rart, at man samtidig kan stille spørgsmål til en sundhedsplejerske. Så er det også en bonus, at man har mulighed for at få børnene målt og vejet,” siger Miriam Mørch. Det, at man har mulighed for at måle og veje sit barn, har ligeledes stor betydning for, at mange vælger at komme. ”Jeg kommer primært for at få mit barn vejet. Men samtidig er det også rart, at man kan stille spørgsmål til sundhedsplejesker og møde nogle, der er lige så langt, som jeg er,” siger Bente Rasmussen.

Planer for fremtiden

På grund af den store interesse for åbent hus, har man i fremtiden et ønske om at skabe bedre rammer og et større rum, så alle føler, at der er plads. Samtidig vil man gerne kombinere åbent hus med undervisningstilbud, for eksempel foredrag om motorik.

Fakta

Åbent hus foregår hver tirsdag mellem kl.13-16 i Randers Sundhedscenter.Tilbuddet er for alle, og det er både førstegangs- og flergangsfødende, der kommer.

Mest Læste

Annonce