Gratis tandbehandling til udsatte kan fortsætte

Velfærd

15/4/13 9:06

Randers Kommune

Den mobile tandklinik ”Børsterne” i Randers har været en stor succes, og nu bevilger socialudvalget og sundhed og ældreudvalget 100.000 kroner, så klinikken kan fortsætte også efter udgangen af 2013.

Tandklinikken, der er drevet af frivillige tandlæger, tandplejere og klinikassistenter, gør det muligt for socialt udsatte at få gratis tandbehandling.

”Det er et velkendt problem, at mange socialt udsatte går rundt med store tandproblemer og ofte døjer med daglige smerter. Her er det med hjælp fra frivillige lykkes at tilbyde dem en behandling, og ”Børsterne” er således et godt eksempel på, hvordan vi som kommune kan bakke op om et frivilligt projekt, der i den grad gør en forskel,” siger Susanne Koch, der er formand for socialudvalget i Randers Kommune.

100.000 til driftsomkostninger
”Børsterne” har hidtil fået støtte fra Socialministeriet til de årlige driftsomkostninger, men støtten ophører ved udgangen af 2013. På den baggrund har socialudvalget og sundhed og ældreudvalget besluttet at bevilge 100.000 kroner, så ”Børsterne” også efter 2013 har mulighed for at tilbyde tandbehandling til de allermest udsatte borgere.

”Børsterne” er en forening, der består af frivillige tandlæger, tandplejere og klinikassistenter. Den blev oprettet tilbage i 2010, hvor Randers Kommune med støtte fra satspuljen købte en autocamper og ombyggede den til en mobil tandklinik. Siden november 2012 har ”Børsterne” færdigbehandlet 45 personer i den mobile tandlægestol, 27 er stadig i behandling, mens 43 står på venteliste.

Gode tænder er afgørende for sundheden
At tandklinikken er mobil har gjort det muligt for ”Børsterne” at behandle de udsatte der, hvor de kommer. Det har betydet, at mange socialt udsatte, som hidtil har holdt sig langt væk fra det etablerede tandlægesystem og i stedet bidt smerterne i sig, nu er blevet behandlet. Og det er et vigtigt skridt på vejen mod et sundere liv.

”Nogle udsatte borgere har en så ringe tyggefunktion, at de må droppe sund kost som groft brød, frugt og grønt. Det gør det selvsagt vanskeligt at få et sundere liv, og derfor er den frivillige indsats, som ”Børsterne” udfører utrolig vigtig. På kort sigt hjælper de en stor gruppe mennesker af med tandsmerter, og på længere sigt er de med til at skabe fundamentet for en vellykket sundhedsindsats,” siger Aage Stenz, der er formand for sundhed og ældreudvalget.

De 100.000, som socialudvalget og sundhed og ældreudvalget tilsammen bevilger til driftsudgifterne, bliver en fast del af budgettet på de to udvalgsområder. Det vil sige, at ”Børsterne” som udgangspunkt vil få et tilsvarende beløb også i de følgende år.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.