-Jeg er sikker på, at det gør en stor forskel for beboernes trivsel, at de får frisk mad hver dag. Bare duften af en nystegt frikadelle øger appetitten, og det er godt for de mange, der kæmper med undervægt og manglende lyst til mad, fortæller Jette Sølvsten Christensen, køkkenleder på Ballelund Plejecenter.
Hun er ikke i tvivl om, at beboerne ser frem til måltiderne:
-Mange af dem sidder klar ved bordet allerede et kvarter før spisetid. Så sidder de og nyder duften og følger lidt med i måden, vi tilbereder maden på. Det hele er med til at give stedet her en hjemlig atmosfære, for de fleste forbinder det at lave mad og spise sammen med hygge og fællesskab, siger hun.
Det er beboer Anna Kirstine Hansen på 81 enig i.
-Maden er absolut vigtig for mig, og heldigvis har jeg intet at klage over her på Ballelund. Vi får den slags mad, som jeg sagtens selv kunne finde på at lave, før jeg flyttede på plejehjem – fx karbonader, frikadeller og hakkebøffer. Til frokost smører vil selv madder med forskelligt pålæg, fortæller hun.
Maden er afgørende for sundheden
Maj Majgaard er kostfaglig konsulent i Silkeborg Kommune. Hun er meget bevidst om kostens betydning for de ældres trivsel.
-Mange ældre oplever, at deres appetit gradvist bliver mindre. Det kan have mange konsekvenser, for når man ikke får nok at spise, har man mindre energi, større risiko for sygdom og tendens til at sove dårligt om natten. Derfor prioriterer vi maden højt, forklarer hun.
Også i hjemmeplejen er der fokus på kost. Borgere, som bor i eget hjem, men som får tilskud til udbragt mad, kan vælge en leverandør, der laver frisk mad hver dag, og som bringes ud, mens den endnu er varm.