Kommunerne er presset på kapacitet i dagtilbud og skoler

Forældre får i vidt omfang dækket deres behov for at få børn i dagtilbud og skoler, viser ny KL-rundspørge. Men når det besluttes at åbne yderligere, vil der, med de sundhedsretningslinjer der gælder i dag, ikke være kapacitet i skoler og dagtilbud til at følge med.

I sidste uge genåbnede de første dagtilbud og skoler for 0.-5. klasse landet over, og kommunerne har arbejdet på højtryk for at få rammerne på plads.

En KL-rundspørge blandt kommunerne viser, at mellem 40-50 procent af forældrene på dagtilbudsområdet har tilkendegivet et behov for plads i det genåbnede dagtilbud. 62 kommuner har svaret på rundspørgen, som også viser, at 59 ud af de 62 kommuner har kunne tilbyde alle, der har ønsket det, plads i det genåbnede dagtilbud. 47 kommuner svarer, at det enkelte barn kan være i dagtilbuddet 100 pct. af den ordinære åbningstid, mens 54 kommuner svarer, at børnene har fået et dagtilbud, der i antallet af timer svarer til forældrenes behov.

Generelt er billedet, at kommunerne allerede bruger alle medarbejdere og faciliteter på dagtilbudsområdet, også selvom det kun er omkring halvdelen af børnene, der er mødt op.

”Med masser af snilde og kreativitet er det lykkedes ledere og dagtilbudschefer i mange kommuner at gøre plads til langt de fleste af de børn, hvor forældrene har udtrykt et behov for at få dem afsted i dagtilbud og skoler. Men meldingen fra kommunerne er også meget klart, at kapaciteten langt de fleste steder er udnyttet til det yderste. Det gælder både i forhold til de fysiske rammer og personaleressourcerne. Med yderligere genåbning vil vi med de sundhedsmæssige retningslinjer, der gælder, ikke have plads til alle børn,” siger KL’s formand Jacob Bundsgaard og fortsætter:

”Her i den første uge har vi set, at det pt. kun er omkring halvdelen af forældrene, der har bedt om en plads i et genåbnet dagtilbud. VI forventer, at flere vil melde om behov for en plads i den kommende uge, i takt med at flere begynder at arbejde igen. Og så begynder rammerne at være alvorligt udfordret. Der er allerede flere kommuner, der er i problemer.”

Udfordringer ved yderligere genåbning

På skoleområdet er fremmødet af elever mellem 80-90 pct., hvilket ikke er langt fra niveauet for almindeligt fravær. Her er meldingen også, at man pt. bruger al tilgængelig kapacitet i forhold til personale og kvadratmeter for at leve op til Sundhedsstyrelsens retningslinjer.

”Lige nu er det fx meget svært at se, at der kan blive plads til 6.-10. klasserne på skolerne, simpelthen fordi deres lokaler og fælleslokaler er optaget af de mindre klasser,” siger Jacob Bundsgaard.

Foto: Unsplash

KL på DenOffentlige.dk Kommunernes Landsforening (KL) er en privat interesse- og medlemsorganisation for alle 98 kommuner i Danmark. Det er KL's formål, at varetage de danske kommuners fælles interesser og bidrage til,...
Aktivitet: Artikler: 113 | Kompetenceområder: 2

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Kommunalt
  Albertslund Kommune har ansat ny kommunaldirektør

  Albertslund Kommune har ansat Henrik Harder som ny kommunaldirektør. Han kommer fra en stilling som kommunaldirektør i Dragør Kommune og tiltræder stillingen i Albertslund den 1.august

 • 25.06.21 Kommunalt
  Kommunerne kan få store gevinster ud af corona-krisen

  Der er mange gode erfaringer fra corona-krisen på sundheds- og ældreområdet, viser en ny rapport fra VIVE. Kommunerne kan få store gevinster ud af at arbejde systematisk med at fastholde og videreudvikle de positive erfaringer, de har gjort sig lokalt, mener formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA Torben Hollmann.

 • 24.06.21 Kommunalt
  Første gang i 50 år: Særlig fisk fundet i dansk å

  For første gang i over 50 år er der fundet unger af den hvidfinnede ferskvandsulk. Det er sket i Susåen, hvor moder-fiskene blev sat ud for tre år siden efter at være importeret fra Sverige. Ulken er en del af et naturgenopretningsprojekt, der skal sikre bevarelsen af den tykskallede malermusling, hvis unger er afhængige af at kunne sætter sig på ulkens gælder.

 • 18.06.21 Kommunalt
  Dansk kommune ude med nyt initiativ: Nu bliver arbejdstiden røgfri

  Gældende fra 1. oktober bliver arbejdstiden røgfri for alle ansatte i Aabenraa Kommune.

 • 10.06.21 Kommunalt
  Nu kan sogn genåbne

  Dagens corona-tal fra Statens Serum Institut, viser, at Gellerup Sogn kan genåbne fra og med i morgen torsdag 10. juni 2021, da incidensen de seneste syv dage i træk har ligget under 600. Sognet har dog fortsat en høj positivprocent, som kan indikere, der er et relativt højt smittetryk i området - situationen følges derfor tæt, og særlige indsatser fastholdes.