Næstformand i fagforbundet FOA Thomas Enghausen. Foto: FOA

Kommunernes underforbrug snyder borgerne for velfærd for milliarder

Velfærd

23/04/2021 10:53

Theis

Budgetloven får kommunerne til at bruge milliarder af kroner mindre på velfærd end de oprindeligt har afsat til serviceudgifter. Især efter corona-krisen er der behov for at afskaffe budgetloven, mener FOA.

Skrækken for at komme til at overskride budgetterne og efterfølgende blive straffet økonomisk får kommunerne til at bruge langt færre penge på vigtig velfærd, end de oprindeligt har regnet med i deres budgetter.

Rigtig grelt har det været i 2020, hvor serviceudgifterne i kommunerne samlet ligger 2,6 milliarder kroner under det budgetterede beløb. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

”Hver eneste krone af underforbrug er udtryk for kernevelfærd, som borgerne skulle have haft, men aldrig fik. Helt konkret har vi altså alle sammen fået for 2,6 milliarder kroner mindre omsorg til ældre, hænder til børn og anden velfærd. Det på trods af, at det er velfærd, vi ironisk nok har haft råd til,” siger næstformand i fagforbundet FOA Thomas Enghausen.

Fagforbundet har i årevis påpeget, at der er behov for at afskaffe budgetloven, som gang på gang er skyld i kommunernes økonomiske overforsigtighed. Overskrider en kommune sit budget, står den nemlig efterfølgende til at skulle betale en gedigen bøde til statskassen. Kommunerne og kommunalpolitikerne er dermed fanget i en økonomisk spændetrøje, så længe budgetloven regerer.  

På Christiansborg har man ellers givet kommunerne løfte om, at de ikke ville blive straffet økonomisk for de øgede omkostninger, de måtte få som følge af coronavirussen. At kommunerne alligevel ligger så langt under serviceloftet i deres udgifter er derfor skuffende, påpeger Thomas Enghausen.

”Man kan altså ikke bruge corona-kaos som undskyldning for et underforbrug. Tværtimod har sundhedskrisen gjort det tindrende klart for enhver, hvor afgørende vigtigt velfungerende velfærd er. Der er behov for at afskaffe den strafmekanisme en gang for alle, for det giver ingen mening at sanktionere en kommune, der sikrer borgernes velfærd,” siger Thomas Enghausen.

Det beløb, der ikke er blevet brugt i fjor, skal overføres til i år, påpeger han.

”Borgerne mangler at få den velfærd. Samtidig har vi brug for at kickstarte Danmarks økonomi. Derfor skal de penge, som ikke er blevet brugt i 2020 selvfølgelig bruges i år - oven i det, der er blevet budgetteret med for 2021,” understreger Thomas Enghausen.

Siden 2011 har kommunerne samlet brugt 26,6 milliarder kroner mindre end budgetteret. En bebudet revision af budgetloven på grund af coronakrisen er blevet udskudt af flere omgange, og er nu først på dagsordenen ved næste folketingssamling.

Mest Læste

Annonce