Kongehuset: Prins Henrik lider af demens

Den royale familie ønsker, at prins Henrik, der lider af demens, fremover får ro, oplyser kongehuset. Begravelsesønske er uforandret.

Prins Henrik lider af demens, der blandt andet kan påvirke hans væremåde og dømmekraft.

Det oplyser kongehuset i en pressemeddelelse, efter at dronning Margrethe "med inderlig beklagelse har bedt Hofmarskallen meddele" nyheden.


- I forlængelse af et længere udredningsforløb og senest en række undersøgelser foretaget i løbet af sensommeren har et specialistteam ved Rigshospitalet nu konkluderet, at Hans Kongelige Højhed Prins Henrik lider af demens, står der.

Demensdiagnosen betyder, at prinsens kognitive funktionsniveau er svækket, lyder det endvidere.

- Omfanget af de kognitive svigt er ifølge Rigshospitalet større end forventeligt for Prinsens alder og kan ledsages af forandringer i væremåde, reaktionsmønstre, dømmekraft og følelsesliv og dermed også påvirke samspillet med omverdenen, står der i pressemeddelelsen.

Som en konsekvens af diagnosen vil prins Henrik fremover yderligere neddrosle sine aktiviteter, står der i pressemeddelelsen.

Der vil desuden blive taget stilling til protektioner og æreshverv.

- Det er dronningen og den kongelige families ønske, at prinsen fremover får den ro, som situationen påkræver, tilføjer kongehuset i pressemeddelelsen.

Ønske om gravsted er uændrede

Prins Henriks sygdom får ingen betydning for hans planer om ikke at blive begravet i Roskilde Domkirke, oplyser hoffets kommunikationschef, Lene Balleby til TV2.

Den 83-årig prins meddelte i sommer, at han ikke ønskede at blive begravet ved siden af sin hustru i Roskilde Domkirke.

Det skabte både debat og forundring.

- Prins Henriks sygdom ændrer ikke på beslutningen om begravelsen. Det er vigtigt at holde tingene adskilt. Prinsens beslutning er ikke af nyere dato, udtaler hun til TV2.

Prins Henrik har endnu ikke fortalt, hvor han i stedet ønsker at blive begravet.

Dronningen sagde i sin nytårstale i 2016, at prins Henrik havde ønsket at drosle ned, og at han derfor gik på pension. Han ville dog fortsat passe nogle af sine protektioner og æreshverv, sagde dronningen.

/ritzau/

 

Emneord: Prins Henrik, Kongehuset, Demens
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 08.11.16 Politik
  Satspulje: 770 mio. til sundhed og ældre

  Regeringen og satspuljepartierne har indgået en satspuljeaftale til ca. 770 mio. kr. på sundheds- og ældreområdet. Med aftalen styrkes indsatserne over for blandt andre børn i sårbare familier, kræftpatienter, mennesker med psykiske lidelser og svage ældre.

 • 22.11.15 Velfærd
  Hver anden afgørelse om magtanvendelse over for demente følger ikke reglerne

  Ankestyrelsen har undersøgt, hvordan kommunerne håndterer servicelovens regler om magtanvendelse over for borgere med demens. Et af resultaterne er, at lidt over halvdelen af sagerne ville være blevet hjemvist eller ændret, hvis borgerne havde klaget.

 • 26.10.15 Velfærd
  Satspuljemidler fordelt på sundheds- og ældreområdet

  En ny satspuljeaftale på sundheds- og ældreområdet til 874,3 millioner kr. er forhandlet på plads i Sundheds- og Ældreministeriet. Svage ældre, demente og mennesker med psykiske problemer er nogle af de grupper, som får glæde af midler fra satspuljen 2016-2019. Find aftaletekst her.

 • 22.09.15 Velfærd
  Ny handlingsplan skal give demente og pårørende et bedre liv

  Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde sætter nu gang i arbejdet med en ny national handlingsplan for demens, der skal gøre Danmark til et mere demensvenligt samfund og styrke indsatsen over for det stigende antal danskere med en demenssygdom og deres pårørende.

 • 04.06.15 Velfærd
  OK-Fonden bygger ”Byen for livet” – en demensbydel i Odense

  OK-Fonden vil, i et tæt samarbejde med Odense Kommune, bygge og drive ”Byen for livet” en demensbydel i Odense. Bydelen forventes at huse mellem 200-300 mennesker med demens. Den vil med sin størrelse og nytænkning, i både form og indhold, være den første af sin slags i Danmark.