Debatter om digitalisering, robotter og overvågning på Folkemødet 2019

Infrastruktur

24/06/2019 09:00

Per Roholt

SamfundsDesign var på Bornholm og fulgte debatter om robotter, digitalisering og overvågning. Her får du en essensen og link til artikler og videoer.

Her er highlights fra debatterne om digitalisering:

 

IT-Piratskibet lagde igen til kaj i Allinge Havn

Folkemødet på Bornholm er på mange måder noget ganske særligt. Det kan virke besynderligt, at så mange politiske nørder alle tager hele turen til Solskinsøen for at tale med hinanden, men rammerne på Folkemødet helt unikke i forhold til at skabe en god dialog.

- Nok er det festlige og sjove dage, men det er også dage, der er meget værdifulde, og hvor vigtige indspark kan få et stort og lydhørt publikum, skriver Mette Lundberg, direktør for politik og kommunikation, IT-Branchen. 

Læs artikel på SamfundsDesign: Hvad kan man bruge Folkemødet til anno 2019?

 

Offentligt Privat Samarbejde havde egen scene

Lige som sidste år gik en række offentlige og private virksomheder og institutioner sammen om en scene for Offentligt Privat Samarbejde.

Og det fik Johnny Iversen, EG, til at skrive en klumme med fokus på myterne om, at det offentlige og det ptivate er modsætninger:

- Som ansvarlig for en stor privat virksomhed, der blandt andet er sat i verden for at levere it-løsninger til det offentlige vil jeg gerne gøre mit for at afmontere den myte.

Det offentlige og den private sektor lever og har det fint hver for sig, men trives bedst, når vi arbejder sammen, hvilket heldigvis er det mest udbredte, skriver divisionsdirektør Johnny Iversen, EG.

Læs artikel på SamfundsDesign: OPS: Ingen offentlig sektor uden en privat

 

Fagligheden skal styrkes, når man digitaliserer

Bare fordi man kan gøre noget, er det ikke ensbetydende med, at man skal gøre det. Det gælder såvel for marathonløb som for digitalisering.

Det banale i udsagnet er til at føle på, men i en tid, hvor de teknologiske muligheder vælter ind over os, er det vigtigt at holde fast i diskussionen om, hvor grænsen går for offentlig digitalisering.

Læs artikel på SamfundsDesign: Digitalisering bør altid ske med respekt for faglighed og formål

 

Sundhedsreform fik sundhedstjek på Folkemødet

Sundhedsreformen fyldte meget på Folkemødet, ikke mindst på IT-Paratskibet, hvor der var afsæt i udspillet, Sundhedsreform: Patienten først, hvor det blandt andet fremgår, at 500.000 færre ambulante besøg og 40.000 færre indlæggelser på sygehusene kan bringe sundhedsvæsenet tættere på patienten.

Men kommer vi tættere på visionen ved at bruge penge på flere læger eller på mere teknologi? Skal vi satse på digitalisering? Og er regioner, kommuner og læger overhovedet enige om mål og midler?

Læs artikel på SamfundsDesign: Digitalisering kan knytte lægen tæt til patienten

 

Danskerne er positivt indstillede til overvågning

Brug af overvågning og data i forbindelse med bl.a. socialt bedrageri, misbrugsafvænning og digitalisering af sundhedsydelser bliver taget positivt imod af danskerne. Fint, men regulering er absolut nødvendig, lyder det fra KMD og EG.

En helt ny undersøgelse gennemført af YouGov på vegne af KMD og EG viser, at danskerne er ganske positivt indstillede, når det gælder overvågning og brug af data på en række udfordrede områder i det offentlige.

Læs artikel på SamfundsDesign:Stop bedragere og misbrugere med data og overvågning

 

Sundhedsreformen: Er læger eller teknologi løsningen?

Vi skal have rykket lægen tættere på patienten, for der er jo ingen grund til, at sygehusene skal stå for opgaver, som kan løses billigere hos den lokale læge, og ingen grund til at presse patienten ud på en dagsrejse til storbyen for at få taget en prøve, som kommunens hjemmesygeplejerske kan fixe.

Men findes der overhovedet læger derude, hvor danskerne bor? Kan de løse de nye opgaver, som de bliver bedt om at tage på sig? Og kan sundhedsreformen gennemføres med den teknologi, som vi kender i dag? Kigger vi i det hele taget nok ud af forruden, eller ser vi for meget i bakspejlet?

Se video fra debatten på YouTube: Borgernært sundhedsvæsen: Flere læger eller mere teknologi? 

 

Sådan rammer digitaliseringen skævt

Danmark er et af de mest digitaliserede samfund i verden og derfor skal borgerne have tilbudt digital service i verdensklasse. Sådan hedder det oplægget, Digital service i verdensklasse, der er en del af initiativerne i Sammenhængsreformen.

Det ser alt sammen pænt ud. På papiret. For den grimme sandhed er, at man netop på grund af øget digitalisering af det offentlige risikerer at ekskludere en stor gruppe analoge medborgere.

Se video fra debatten på YouTube: Hvordan undgår vi at skabe A- og B-hold, når vi digitaliserer?

 

Skal robotterne have lov til at slå sagsbehandlerne ihjel?

Forestil dig, at tusindvis af timers forundersøgelser i de kommunale myndigheder overtages af software-robotter. Sagsbehandlernes stakkevis af undersøgelsesopgaver er forsvundet, og bunker af skattekroner er frigivet til mere velfærd.

Læs artikel på SamfundsDesign: Sagsbehandlerne er kernen i en succesfuld teknologisk omstilling

 

Verdensklasse forpligtiger

Med udspillet Digital service i verdensklasse satte Venstre-regeringen barren højt.

- Nu skal vi levere på den offentlige digitalisering, mener divisionsdirektør Johnny Iversen, EG.

Tilmeld dig Samfundsdesigns nyhedsbrev med nyt om offentlig digitalisering.

Læs artikel på SamfundsDesign: Digitalisering skal alltid være til gavn for borgeren

Læs mere på EG: Lad os digitalisere den offentlige sektor sammen

Mest Læste

Annonce