Kritisk bog skaber nye kriser for Trump: Allierede og relationer taler ud

Det Hvide Hus arbejder på højtryk for at håndtere indholdet i en ny bog, der kommer med vilde historier.

Præsident Donald Trump har onsdag brudt med sin forhenværende tætte kampagneleder, efter at Steve Bannon har langet hårdt ud efter Trumps søn og svigersøn for at holde et møde med russere.

Bannon betegner det som forræderisk. Trump siger, at hans tidligere kampagnechef er "gået fra forstanden", skriver Reuters.

- Steve Bannon har ingenting at gøre med mig eller mit præsidentskab. Da han blev fyret, mistede han ikke bare sit job, han gik fra forstanden, lyder det i en erklæring fra Trump.

- Steve repræsenterer ikke min base. Han er kun i det for sin egen skyld, lyder det vredt fra præsidenten.


Trumps svigersøn, Jared Kushner, har flere topposter i Det Hvide Hus. Han er gift med datteren Ivanka Trump. Han og Trumps søn Don Trump Junior mødtes i sommeren 2016 med en russisk advokat i Trump Tower i New York, blev det senere afsløret.

Det er offentliggørelsen af dele af en ny bog, der får Trump til at eksplodere.

Her beskriver Bannon mødet med en kvindelig, russisk advokat som "forræderisk" og "upatriotisk".

Bogen hedder "Fire and Fury: Inside the Trump White House" og er skrevet af journalist Michael Wolff. Den kommer på gaden i næste uge.

Bannon er en repræsentant for det yderste højre i USA. Han har erklæret sig som den uformelle leder af alt-right-bevægelsen. En bevægelse som ifølge kritikerne samler vrede, hvide mænd med nynazistiske sympatier.

Bannon anses for at have været et stort aktiv for Trump, der i sommeren 2016 hyrede ham som kampagnechef. Det var på et tidspunkt, hvor der var stor uro i hans kampagneorganisation ikke mange måneder før præsidentvalget.

Trump udpegede ham til sin nærmeste rådgiver i Det Hvide Hus, og han gjorde ham til en del af det nationale sikkerhedsråd. Et råd han dog kort efter måtte forlade efter protester fra USA's sikkerhedsorganisationer.

Bannon forlod Det Hvide Hus i august for at vende tilbage som chef på det højreradikale medie Breitbart News.

 

OVERBLIK: Fem nedslag i kontroversiel bog om Trump
Bogen handler om USA's præsident, Donald Trump. Den hedder "Fire and Fury: Inside the Trump White House" og er skrevet af journalist Michael Wolff. Den kommer på gaden i næste uge.

Bogen er blandt andet baseret på interview med flere af Trumps tidligere medarbejdere.

Her kan du få et overblik over nogle af de historier, som bogen, der er blevet kritiseret for at være for sensationspræget, indeholder.

Trumps stab var bekymret over hans evne til at forstå svære emner.

Holdet omkring præsident Trump var bekymret over, at den daværende kandidat ikke kunne forstå de informationer, der blev givet til ham. Ifølge journalisten var staben på samme måde i tvivl om, hvorvidt Trump kunne træffe beslutninger på baggrund af andet end sin mavefornemmelse.

Trump forventede at tabe til Clinton, og det havde han det godt med.

Ifølge bogen var Trump-lejren allerede gået i gang med at briefe journalister om, at de havde tabt valget i 2016.

Daværende kampagneansvarlig Kellyanne Conway havde fra Trump Tower udtalt sig til journalister om, hvorfor nederlaget var Republikanernes skyld. 

Den daværende formand for Republikanernes Nationale Komite, Reince Priebus, fik især skylden for det forventede nederlag. Priebus blev efterfølgende ansat som Trumps stabschef i Det Hvide Hus.

Trump selv var ikke villig til at spæde flere penge i sin kampagne i de sidste uger op til valget. Til gengæld lignede han ifølge sin søn Donald Trump Jr. en, "der havde set et spøgelse", da han fandt ud af, at han havde vundet.

Under valgkampen gad Trump ikke lære forfatningen at kende.

Ifølge en af Trumps tidligere medarbejdere gad rigmanden ikke at sætte sig ind i den amerikanske forfatning.

- Jeg nåede til den fjerde forfatningstilføjelse, før han kørte sin finger over sin læbe og hans øjne bare rullede rundt i hovedet på ham, siger Sam Nunberg i bogen.

Efter et møde med Trump kaldte Rupert Murdoch ham "en fucking idiot".

Den konservative mediemogul Rupert Murdoch var ikke imponeret over Donald Trumps evner, da han havde holdt møde med ham kort efter valgsejren.

Efter at have diskuteret en bestemt type visum, som erhvervslivet havde ønsket at gøre mere tilgængeligt for udenlandsk arbejdskraft, lagde Murdoch ifølge Wolff telefonen på og sagde om Trump: "sikke en fucking idiot". 

Trump er bange for at blive forgiftet og foretrækker mad fra McDonalds. 

Den amerikanske præsident er vild med fastfood, og han foretrækker McDonalds, "fordi ingen ved, at han kommer, og maden er sikkert lavet på forhånd", skriver Wolff.

Kilder: Politico, New York Magazine.

/ritzau/

 

Emneord: Donald Trump, USA, Præsidentvalg
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 15.06.21 Politik
  Nyt fra Veganerpartiet: Vælger ny ledelse

  I weekenden afholdte Veganerpartiet landsmøde i Nyborg. Her blev den nye landsledelse valgt, og processen om at finde ny frontfigur for partiet sat i gang.

 • 30.11.15 Bæredygtighed
  Danmark med i præsident Obamas ”Mission Innovation”

  USA med præsident Obama i spidsen har taget et ambitiøst internationalt energiforskningsinitiativ, hvor 20 lande – herunder Danmark – forpligter sig til en markant forøgelse af midlerne til energiforskning over en femårig periode. Zuckerberg, Branson, Soros og Bill Gates er blandt de private deltagere.