Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Her er den bedste måde at aflyse en aftale - ifølge videnskaben

Kultur

07/02/2023 15:30

J. Bøgen

Har du også af og til manglet en god teknik til at annullere en aftale?

Du har lagt planer om at mødes med en god ven om et par timer, men nu kan du kun overskue at gå hjem, skifte til dit mest afslappende tøj og se hele den nyeste sæson af din yndlingsserie.

Hvad siger du til din ven? Bliver de kede af det?

Ny forskning fra Michigan State University (MSU) fandt ud af, at det værste, du kan gøre, er at lyve om din grund til at aflyse – hvilket indikerer, at det kan være vigtigere, hvordan aflysninger foretages, end om aflysninger foretages.

William Chopik, lektor på MSU's Institut for Psykologi og hovedforfatter af undersøgelsen, fortæller, at han og kollegerne talte om, hvordan de fleste kæmper med at aflyse planer med en ven.

"At bevare relationer til andre er vigtigt for mennesker, men virkeligheden er, at social angst eksisterer. At leve ude i verden - eller forberede sig på at gøre det - er udmattende, men at blive hjemme giver trøst," sagde Chopik.

"Pandemien lærte os at blive hjemme i vores sikre havn, men nu hvor de værste dele af pandemien forhåbentlig er overstået, er forventningerne om at socialisere personligt stigende."

80 procent ville ikke blive berørt

Den store undersøgelse er blandt de første til at udforske den brede vifte af normer, der eksisterer omkring aflysning af planer.

Mere end 1.100 deltagere blev deltog i undersøgelsen om, hvordan folk foretrækker at blive få en aftale aflyst en ven, de negative følelser, de føler, når en aftale bliver annulleret, og deres kriterier for gode og dårlige grunde til at springe fra en aftale.

Størstedelen af ​​deltagerne, 80 procent, sagde, at en aflysning af planer ikke ville påvirke deres venskab. Til gengæld ville de blive kede af det, hvis de fandt ud af, at årsagen var løgn.

Generelt rapporterede folk relativt lave niveauer af nød, når de blev aflyst, medmindre det var af en god ven. Da de direkte blev spurgt om, hvor kede af de ville blive, hvis en god eller bedste ven aflyste en aftale, sagde de fleste deltagere, at de ville være moderat kede af det.

"Investeringsniveauet i forholdet ser ud til at have betydning. Et forhold til ens bedste ven har man formentlig investeret rigtig meget i, og derfor er det mere oprørende at opleve en aflysning fra denne, end hvis den kommer fra en god ven eller en tilfældig bekendt. At opleve en aflysning fra dem, vi er tæt på, kan være mere oprørende, fordi det tydeligere overtræder venskabsnormerne og kan ligne en form for social afvisning," forklarer Chopik.

Timingen er afgørende

På spørgsmålet om, hvordan man kan aflyse planer, svarede næsten 60 procent af deltagerne, at de gerne ville have besked om aflysningen i forvejen og foretrækker at få besked på en forholdsvis hurtig måde, som et kort opkald eller en sms.

Men overraskende nok, sagde Chopik, forventede kun 10 procent af deltagerne en undskyldning fra deres ven for at aflyse dem.

Med hensyn til acceptable årsager for at aflyse, sagde cirka halvdelen af ​​deltagerne, at sundheds- eller familierelaterede undskyldninger er de mest passende.

Arbejds- eller forpligtelsesrelaterede undskyldninger blev også set som passende af omkring 40 procent af besvarelserne.

At en nødsituation eller noget uventet dukkede op, blev spontant nævnt omkring 25 procent af tiden.

Den værste begrundelse

Mere end halvdelen af ​​deltagerne angav, at det at prioritere mere givende sociale begivenheder eller romantiske muligheder var blandt de værste undskyldninger for at annullere planer.

"Relationer bliver ikke undervist på samme måde som samfundsfag eller biologi," sagde Chopik. "Meget læring sker løbende, når vi befinder os i forhold og enten skruer op for tingene eller har succeser."

Han understreger, at det at træne os selv til at være mere lydhøre over for menneskerne i vores liv er et vigtigt mål, hvis vi forsøger at have tilfredsstillende, langvarige forhold - både omkring romantik og venskaber.

"Selvom der findes masser af information om, hvordan man navigerer i romantiske forhold, er der lidt tilgængeligt om at navigere i venskaber, hvilket også er vigtigt, da flere og flere mennesker er uden partner og rapporterer at føle sig ensommere end nogensinde før," slutter Chopik.

Mest Læste

Annonce