Kun hver fjerde vil ændre retsforbehold

Politik

29/09/2015 09:31

Nick Allentoft

Vælgerne tror tilsyneladende ikke på ja-partiernes argument om, at Danmark ryger ud af Europol. Ja-partierne har fået lidt af en udfordring, mener ekspert.

Danskerne er tilsyneladende skeptiske over for at pille ved det EU-retsforbehold, som et flertal i Folketinget ønsker at omdanne til en såkaldt tilvalgsordning.

Det viser en meningsmåling, Voxmeter har foretaget for Ritzau blandt 1009 repræsentativt udvalgte personer over 18 år.

Kun 26 procent angiver, at de vil stemme ja til at omdanne retsforbeholdet til en tilvalgsordning, mens 37 procent vil stemme nej. 36 procent er i tvivl.

Målingen viser også, at vælgerne ikke køber ja-partiernes argument om, at Danmark vil blive nødt til at forlade politisamarbejdet Europol, hvis vi holder fast i retsforbeholdet.

Mere end 46 procent tror, at Danmark vil kunne fortsætte i Europol alligevel, mens 17,5 procent tror på, at vi ville være nødt til at forlade politisamarbejdet ved et nej.

Hos Socialdemokraterne tager udenrigsordfører Nick Hækkerup målingen meget alvorligt.

- Det er helt åbent, hvordan det kommer til at ende. Det afgørende bliver, hvordan de 37 procent, der stadig er i tvivl, kommer til at stemme. Der er et betydeligt behov for at informere, siger han.

- Hvis det bliver et nej, er det helt usandsynligt, at vi kan blive i Europol. Selv hvis det skulle lykkes os at få en aftale om at blive, så vil den måde, vi er med på, være meget ringere, end den er i dag.

Målingen glæder Dansk Folkepartis EU-ordfører, Kenneth Kristensen Berth. Han er sikker på, at sommerens politiske begivenheder i Europa har betydning for udviklingen.

- Man har jo kunnet se, hvordan fire østlande har fået trukket en aftale ned over hovedet om, at de skal tage imod flygtninge, som de dybest set ikke ønsker, siger han.

Målingen viser også, at danskerne tror, at det vil være muligt for Danmark at blive i Europol ved et nej.

- Danskerne er heldigvis snusfornuftige nok, når de siger, at det sagtens kan lade sig gøre. For de andre lande har ikke nogen interesse i, at Danmark ikke skal kunne blive i Europol, siger Kenneth Kristensen Berth.

Professor Rune Stubager fra Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet hæfter sig ved, at en meget stor gruppe svarer "ved ikke".

- Så er der formentlig også en god del af dem, der svarer "ja" eller "nej", som ikke har fulgt meget med i diskussionen, særligt udenfor Christiansborg, siger Stubager.

At så mange tror på, at Danmark kan blive i Europol tyder ifølge Stubager på, at ja-partierne har lidt af en udfordring. 

- Det bliver måske ikke så nemt, som nogle af de andre målinger har tydet på, fordi det er klart, at dette er et af de centrale argumenter for ja-siden, siger Rune Stubager

Mest Læste

Annonce