LA presser V: Bagatelsager skal ikke udskyde dansk pas

En hæk, der futtes af ved en fejl, eller fartbøder skal ikke udløse karantæne i sager om statsborgerskab.

Når forhandlingerne om nye regler for statsborgerskab tirsdag går i gang mellem regeringen og Folketingets partier, møder Liberal Alliance op med et krav om, at såkaldte bagatelsager ikke automatisk skal udskyde et statsborgerskab i tre år eller mere.

Partiet, der er en del af regeringens parlamentariske grundlag, vil ifølge Politiken frede ansøgere, der eksempelvis har fået en bøde eller begået andre mindre forseelser.


- Vi har jo haft nogle mærkelige sager i pressen. Vores indgang er, at gode borgere selvfølgelig skal have mulighed for at være danskere. Det er den retning, vi vil trække det i, og ikke det andet hysteri, siger LA's indfødsretsordfører, Leif Mikkelsen, til avisen.

Han peger blandt andet på en episode, hvor en ældre afghansk mand ved et uheld kom til at sætte ild til naboens hæk med en ukrudtsbrænder. Det kostede ham 3000 kroner for brud på beredskabsloven og en udskydelse af sit statsborgerskab i tre år.

Eksempler som det eller andre sager, hvor ansøgere har brudt færdselsloven ved at køre for hurtigt eller have glemt at ombytte et amerikansk kørekort til et dansk, hører til under bagatelgrænsen og bør derfor ikke udskyde et dansk pas i årevis, mener LA.

Det samme gør Enhedslisten, men står det til udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) skal eksempelvis en bøde på 3000 kroner nu fremover kunne udløse 4,5 års ventetid.

Hun vil generelt skrue karensperioden op med 50 procent. I dag ligger minimumgrænsen på en bøde på 3000 kroner. Større bøder udløser længere karantæne.

Før valget tordnede Venstres indfødsretsordfører, Jan E. Jørgensen, ellers mod bagatelsagerne. Han kritiserede dengang reglerne, men adspurgt direkte i dag siger han til Politiken, at han ikke forhandler i avisen.

DF går til forhandlingerne med ønsket om strammere regler for statsborgerskab.

Hvis regeringen ikke får opbakning til sit forslag, vil det være anden gang på kort tid. 

I sidste uge stemte et flertal i Folketingets Indfødsretsudvalg for at give dispensation til cirka 2500 personer, hvis statsborgerskabssager integrationsminister Inger Støjberg (V) ville genbehandle, selv om der blot manglede den rent formelle vedtagelse i Folketinget.

/ritzau/

Emneord: Liberal Aliiance, Leif Mikkelsen, Indfødsret, Statsborgerskab
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 15.06.21 Politik
  Nyt fra Veganerpartiet: Vælger ny ledelse

  I weekenden afholdte Veganerpartiet landsmøde i Nyborg. Her blev den nye landsledelse valgt, og processen om at finde ny frontfigur for partiet sat i gang.

 • 23.08.13 Politik
  Nyt talentnetværk på vej i Holstebro

  Talentmiljøer blandt kultur, erhvervsliv, uddannelse og elitesport sætter hinanden stævne for at skabe netværk og samarbejde om talentudvikling.