LA presser V: Bagatelsager skal ikke udskyde dansk pas

En hæk, der futtes af ved en fejl, eller fartbøder skal ikke udløse karantæne i sager om statsborgerskab.

Når forhandlingerne om nye regler for statsborgerskab tirsdag går i gang mellem regeringen og Folketingets partier, møder Liberal Alliance op med et krav om, at såkaldte bagatelsager ikke automatisk skal udskyde et statsborgerskab i tre år eller mere.

Partiet, der er en del af regeringens parlamentariske grundlag, vil ifølge Politiken frede ansøgere, der eksempelvis har fået en bøde eller begået andre mindre forseelser.


- Vi har jo haft nogle mærkelige sager i pressen. Vores indgang er, at gode borgere selvfølgelig skal have mulighed for at være danskere. Det er den retning, vi vil trække det i, og ikke det andet hysteri, siger LA's indfødsretsordfører, Leif Mikkelsen, til avisen.

Han peger blandt andet på en episode, hvor en ældre afghansk mand ved et uheld kom til at sætte ild til naboens hæk med en ukrudtsbrænder. Det kostede ham 3000 kroner for brud på beredskabsloven og en udskydelse af sit statsborgerskab i tre år.

Eksempler som det eller andre sager, hvor ansøgere har brudt færdselsloven ved at køre for hurtigt eller have glemt at ombytte et amerikansk kørekort til et dansk, hører til under bagatelgrænsen og bør derfor ikke udskyde et dansk pas i årevis, mener LA.

Det samme gør Enhedslisten, men står det til udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) skal eksempelvis en bøde på 3000 kroner nu fremover kunne udløse 4,5 års ventetid.

Hun vil generelt skrue karensperioden op med 50 procent. I dag ligger minimumgrænsen på en bøde på 3000 kroner. Større bøder udløser længere karantæne.

Før valget tordnede Venstres indfødsretsordfører, Jan E. Jørgensen, ellers mod bagatelsagerne. Han kritiserede dengang reglerne, men adspurgt direkte i dag siger han til Politiken, at han ikke forhandler i avisen.

DF går til forhandlingerne med ønsket om strammere regler for statsborgerskab.

Hvis regeringen ikke får opbakning til sit forslag, vil det være anden gang på kort tid. 

I sidste uge stemte et flertal i Folketingets Indfødsretsudvalg for at give dispensation til cirka 2500 personer, hvis statsborgerskabssager integrationsminister Inger Støjberg (V) ville genbehandle, selv om der blot manglede den rent formelle vedtagelse i Folketinget.

/ritzau/

Emneord: Liberal Aliiance, Leif Mikkelsen, Indfødsret, Statsborgerskab
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 10.05.21 Politik
  Ny politisk aftale om ambitiøst klimamål i 2025

  Regeringen har med bred opbakning fra Folketinget vedtaget en ambitiøs målsætning for reduktion af drivhusgas. Med fredagens aftale underbygges 70 pct.-målsætningen i 2030 med et delmål på 50-54 pct. i 2025.

 • 29.04.21 Politik
  Politikere samles for at løse problemer med utryghed

  Flere steder i landet skaber grupper af unge utryghed, fx på S-togsstationer, og regeringen er på vej med lovstramninger, der skal mindske problemerne. Men det er langtfra nok, mener Det Kriminalpræventive Råd, der nu samler politikere fra hele landet for at komme problemerne til livs.

 • 28.04.21 Politik
  EU bør presse VM væk fra Qatar: "Nærmer sig moderne slaveri"

  Qatar blæser på menneskerettighederne og i tusindvis af migrantarbejdere omkommer hvert år eller lever under umenneskelige forhold. EU bør derfor melde klart ud, at Qatars værtskab for VM i fodbold er uacceptabelt, lyder det fra Europabevægelsen.

 • 26.04.21 Politik
  Danmark og USA indgår nyt grønt samarbejde

  Danmark og USA har under klimatopmødet ’Leaders Summit on Climate’ indgået en samarbejdsaftale om forskning i og udvikling af energiteknologiske løsninger. En aftale, der kommer til at styrke Danmarks grønne interesser.

 • 23.08.13 Politik
  Nyt talentnetværk på vej i Holstebro

  Talentmiljøer blandt kultur, erhvervsliv, uddannelse og elitesport sætter hinanden stævne for at skabe netværk og samarbejde om talentudvikling.