Lækket præsidentsamtale sender sure brasilianere på gaden

Brasiliens nuværende og tidligere præsident er under pres, efter at lækket telefonsamtale har set dagens lys.

Demonstrationer er sent onsdag brudt ud i Brasiliens hovedstad, Brasília, og landets største by, Sao Paulo. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Det sker som følge af en lækket telefonsamtale mellem landets præsident, Dilma Rousseff, og landets tidligere præsident Luiz Inacio Lula da Silva.

Under samtalen, der er blevet optaget af politiet og offentliggjort af en føderal dommer, siger Rousseff til Lula, at hun vil sende ham et officielt dekret som vidne om, at han er blevet udnævnt til hendes stabschef, så han "kan gøre brug af det om nødvendigt". 

Samtalen bliver set som et bevis på, at Dilma Rousseff har udnævnt Lula som stabschef for at frede ham fra at blive retsforfulgt for anklager om korruption.

Luiz Inacio Lula da Silva er anklaget for korruption, hvidvaskning af penge og svindel. 

Den nuværende præsident anklages for at have været vidende om massiv svindel i det statsejede olieselskab Petrobras, der er verdens tredjestørste olieselskab og Sydamerikas største industrikoncern.

Lula vil med udnævnelsen til stabschef opnå immunitet, og han vil samtidig kunne hjælpe Rousseff med at imødekomme anklagerne mod hende.

Foran kongressen i Brasilia samledes 2000 demonstranter spontant efter offentliggørelsen af telefonsamtalen onsdag.

- Gå af! Gå af! Gå af!, råbte demonstranterne ifølge AFP.

Natten til torsdag rykkede protesterne videre til landets største by, Sao Paulo, hvor et endnu større antal demonstranter råbte på præsidentens afgang.

/ritzau/

Emneord: Udland, Brasilien
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 15.06.21 Politik
  Nyt fra Veganerpartiet: Vælger ny ledelse

  I weekenden afholdte Veganerpartiet landsmøde i Nyborg. Her blev den nye landsledelse valgt, og processen om at finde ny frontfigur for partiet sat i gang.

 • 11.06.21 Politik
  Skatteministerium lader svindelsager forælde

  Borgere og virksomheder kan med forsæt eller ved grov uagtsomhed afgive urigtige eller vildledende oplysninger til brug for skattekontrollen for at unddrage at betale skat eller afgifter. I så fald kan de straffes med bøde eller fængsel. Skatteministeriet har opgjort, at ca. hver 10. virksomhed bevidst angiver skat og moms forkert.