Lærestregen fra vælgerne: Det er slut med at blive kollektivt dummere

Nok er der dannet en historisk lille mindretalsregering, men tonerne fra S og V peger på nye tider i dansk politik. Måske har DF serveret en matchbold til en ny, god udvikling ved at stå udenfor.

ANALYSE: Dansk Folkeparti er et symbol på en tid. Men måske også en tid, der var. DF har altid forsvaret retten til at varetage sine vælgeres interesser. Før landets interesser. Nu er partiet blevet stort, men havnet i et dilemma:

Blev DF store på evnen til at være politisk tag-selv-bord eller fordi vælgerne protesterer over andre partiers dårlige varetagelse af landets interesser?

I årevis har skiftende regeringer ført politik ved at varetage særinteresser.

På trods af, at politik er defineret af ønsket om at forme samfundet, har særinteresserne domineret den offentlige debat i ekstrem grad siden Anders Fogh Rasmussen indtog statsministeriet.

Med dygtigt lederskab iværksatte han en professionalisering af regeringsapparatet, der fuldstændig tilsidesatte samfundets interesser. Mest tydeligt står spindoktorernes professionelle varetagelse af ministrenes interesser over ministerområdets interesser. Læs bare Jesper Tynells bog Mørkelygten og blive trukket gennem en sort række af eksempler.

 

15 år med rå interesser

Sådan har dansk politik været i mindst 15 år, og det har påvirket os helt ind i folkesjælen. Vi lærte på den hårde måde, at egne interesser kommer først. Politik blev varetagelse af særinteresser, mens samfundets interesser måtte forme sig af den sammenblanding af særinteresser, som ingen rigtig kunne eller ville overskue.

Tema med artikler om regeringer

Vil du vide mere om den nye regering? Få overblikket lige her - og kig også tilbage på tidligere nye regeringer. 

Arbejdsgiverne gik ensidigt hårdt til arbejdstagerne, fagforeningerne til arbejdsgiverne, mens særinteresser i øvrigt er gået hensynsløst hårdt frem for at varetage naturens, miljøets, ældres, handicappedes, lederes, iværksætteres, kapitalisters eller lønmodtagernes interesser.

 

Pyt være med sagligheden

Det afgørende har været at tage den nationale dagsorden, fremme den ensidige argumentation og sikre penge, opbakning og støtte. Sagligheden, velovervejede beslutninger, helheder og sund fornuft blev alt for ofte ofre i det spil.

Den politiske debat blev også et offer. Ingen partier eller politikere kunne overleve perspektivering eller bare forsøg på oprigtig debat.

Velfærdsturisme. Østarbejdere. Kontanthjælpsmodtagere. Vækst. Afbureaukratisering. Privat velfærd.

Bang, så faldt simplicitetens hammer. Nuancerne blev ofre.

Sammen blev vi alle lige så stille lidt dummere.

 

Samlet opråb fra vælgerne

Nu har vælgerne sagt fra. Skabt et grødet Folketing med nye partier og markant efterlysning af forandring og fornyelse - Alternativet og Liberal Alliance står tydeligt for netop det, men på sin vis gør Dansk Folkeparti også. 

                    Læs også: Alternativet kan blive Løkkes joker

DF’s valgresultat står som et opråb fra en samlet befolkning - nok blev landkortet tegnet gult centrale steder i landet, men DF er vokset markant langt ind i de store byer, så enhver snak om, at Danmark skulle være knækket over, holder ikke.

Tværtimod er valget snarere udtryk for, at Danmark står samlet om at sige fra overfor udviklingen, men samtidig fastholde det gode vi har. Vælgerne står groft sagt samlet om at efterlyse nye tider. Nye toner.

 

Lars og Mette har måske læst skriften

Det har dygtige politikere som Mette Frederiksen og Lars Løkke Rasmussen måske opfanget bedre end de fleste. Begge taler de i brede, åbne vendinger om samarbejde, selvom de repræsenterer hver deres syn på den fremtidige udvikling af landet.

Ordstyrer eller inspirerende foredrag?

Nick Allentoft kan bookes som ordstyrer eller foredragsholder. Skriv til Nick.
Læs også hans bog Velfærdsillusionen. Findes som lydbog her, og som alm. bog her.  Hør uddrag og podcasts her.

Således er der rum for optimisme. Udsigt til et vendepunkt ikke alene for dansk politik, hvor opgøret med særinteresser måske er ved at slå rod, men for samfundet.

Et land, der i årtier har haft behov for at stå samlet selvom løsninger kan splitte i perioder. En velfærdsstat, der har alle muligheder for at gøre sig gældende på den globale scene, når vi finder fornuftens balance mellem et stærkt erhvervsliv og en altafgørende social tryghed.

Mette Frederiksen har behov for at slå rod som ny partiformand og udfordrer til den nye statsminister.

Lars Løkke er omvendt gået all in for at skrive sig ind i historien som den landsfader, han har brugt sit liv på at blive.

Begge skal altså levere resultater.

Samtidig har Kristian Thulesen Dahl, som vælgerne gav chancen, på sin vis smidt netop chancen, fordi Dansk Folkeparti måske aldrig har ønsket den. Måske blev DF bare for store for hurtigt.

Den situation kan skabe en ny tid i dansk politik.

 

Emneord: FV2015, Lars Løkke Rasmussen, Mette Frederiksen, Venstre, Socialdemokraterne, Ny regering, Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl, Chefredaktør Nick Allentoft
Samfundssind v. Nick Allentoft på DenOffentlige.dk Tidligere stifter og chefredaktør på DenOffentlige.dk....
Aktivitet: Artikler: 88 | Kompetenceområder: 7

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 29.06.15 Flemming Nakinge Nielsen
  Måske har DF sat sig selv uden for sidelinjen.


  Respekten hos de andre politikere må være meget lille, så lille at de må frygter vælgernes dom, om de fortsætter omfavnelsen af partiets sær interesser.
  Det må være ganske tydeligt, for alle andre end de blå spåmænd, at alle DF (Danske Flygtninge) ekstra mandater kommer fra V, vælger der er sure på Løkke. De vælgere må være virkelig skuffet over de er sat helt uden for indflydelse af DF, især da det ikke kan være fremmedpolitikken der har været trækplasteret, af den simple grund at V faktisk havde overgået DF, der havde nedtonet den debat.
  Hvad sker der om V ignorere DF? Tør DF så trykke på valgknappen, nej de har demonstreret de er nogle tøsedrenge, og vælgerne vil næppe give den chansen igen.
  Vi må håbe, læren er at V sammen med venstrefløjen, laver et nationalkompromis om flygtninge indvandre spørgsmålet. Det vil give V plads til af vinde sine vælger tilbage, da DF ikke har nogen andet end lånepolitik, på de andre hylder. Især da Løkke er færdig i dansk politik, når den her regeringsperiode er overstået, skulle man tro han gerne vil levere et parti videre der ikke er i intern splid. Så skal vi videre og væk fra særinteresse politikken, det er hovedproblemet, løses det ikke køre vi i tomgang igen og Løkke forlader dansk politik som en taber.

 • 29.06.15 Jørgen Olsen
  Lærestregen fra vælgerne

  En fornøjelse at læse dette indlæg. Megen sandhed. Lad os få standset den evindelige stræben efter sensationer og personsager og få skabt bedre sammenhæng og forståelse for de reformer der er nødvendige. Man kan håbe at medierne, der jo konstant skal finde på nye 'sager' og overanalysere, nu vil give arbejdsro, og først 'slå til' når der vitterlig er noget at komme efter.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 04.03.20 Kommunalt
  Ny udligningsordning: 40 borgmestre sender anbefalinger til Folketinget

  I et åbent brev til regeringen og Folketingets partier kommer 40 borgmestre, Balance Danmark, Landdistrikternes Fællesråd og RimeligUdligning.nu med en række anbefalinger til en ny kommunal udligningsordning. Læs brevet og alle anbefalingerne herunder.

 • 03.03.20 Kommunalt
  Udligningsforhandlingerne: Fælles opfordring fra S-V-borgmestre

  Socialdemokratiet og Venstre må finde hinanden i udligningsforhandlingerne, opfordrer to borgmestre fra hhv. S og V i Furesø og Rudersdal. De to borgmestre har sendt et fælles brev til deres partiformænd med forslag til forbedringer. Udligningsordningen skal give kommuner incitament til at udvikle sig, og den skal sikre en mere ensartet service i kommunerne, mener borgmestrene.

 • 20.02.20 Velfærd
  Regeringen har lavet en Robin Hood-model med bind for øjnene

  Gribskovs borgmester Anders Gerner Frost er stærkt forundret over, at den i forvejen økonomisk pressede kommune skal punge ud med yderligere 16 millioner kroner ifølge oplægget til den nye udligningsreform. Derfor har han nu kontaktet statsministeren og indenrigsministeren.

 • 22.03.19 Velfærd
  Neergaard og Kristensen advarer mod velfærdsstatens dominans

  “Vi er kommet i en situation, hvor velfærdsstaten fylder lovlig meget, hvorimod velfærdssamfundet forsømmes," siger tidligere beskæftigelsesminister. "Vi er begyndt at rulle velfærdssamfundet tilbage," siger Dennis Kristensen. Hør dem i Velfærdsdebatten med Nick Allentoft.

 • 15.03.19 Politik
  Dennis K og Jørn Neergaard om et liv i magtens cirkler

  Den ene har været udskældt DA-direktør og beskæftigelsesminister og den anden stærkt kritiseret fagforeningsformand. Hør Dennis Kristensen og Jørn Neergaard i samtale med Nick Allentoft.