Landsret blåstempler lægebesøg i arbejdstiden

- Denne her dom slår helt fast, at man som funktionær har ret til frihed med løn under sygdom. Det er ikke til diskussion, når man er nødt til at gå til speciallæge, siger næstformand for HK, Mette Kindberg til Avisen.dk.

Chefen må ikke trække i løn eller inddrage afspadsering eller lignende, hvis man er nødt til at gå til hudlæge, ørelæge eller anden speciallæge i arbejdstiden. Det bliver slået fast i en ny dom fra Østre Landsret. Det skriver Avisen.dk.


Dommen gælder de hundredetusindvis af mennesker, der er ansat som funktionærer for eksempel på kontor.

Dommen kommer på baggrund af en sag rejst af fagforbundet HK.

- Denne her dom slår helt fast, at man som funktionær har ret til frihed med løn under sygdom. Det er ikke til diskussion, når man er nødt til at gå til speciallæge, siger næstformand for HK, Mette Kindberg til Avisen.dk.

Sagen handler kort fortalt om en kvinde ansat på et kontor på Roskilde Sygehus. Hun skulle for tre år siden på grund af en tarmlidelse til en undersøgelse på Slagelse Sygehus og bad om fri til det.

Men chefen blev irriteret og forlangte, at kvinden skulle bruge timer fra sin såkaldte flexkonto på undersøgelsen. Hun skulle altså arbejde timerne af senere.

Men det går ifølge dommen ikke at stille sådan et krav. Og Region Sjælland, som Roskilde Sygehus hører under, kan ikke henholde sig til lokalaftaler.


- Region Sjælland har forsøgt at skubbe grænsen for, hvad en arbejdsgiver kan tillade sig. Man ville gøre frihed under sygdom til et spørgsmål om, hvad der står i en lokalaftale, i stedet for noget, som gælder for alle funktionærer uanset, hvor de arbejder, siger Mette Kindberg.

Hovedpersonen fik i retten tilkendt 762 kroner fra Region Sjælland, som skal dække det løntab, hun led ved at gå til undersøgelsen. Herom siger Mette Kindberg:

- De 762 kroner er selvfølgelig et lille beløb i betragtning af, hvad hovedpersonen har været igennem. Men det er jo en sag, som har stor principiel betydning for alle vores medlemmer, og derfor har den så absolut været værd føre.

Hovedpersonen arbejder ikke længere for Region Sjælland.

Emneord: Speciallægeerklæring, Speciallæger, Personaleledelse, Personalepolitik, Rettigheder, HK, Mette Kindberg, Roskile Sygehus, Region Sjælland, Sygdom
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også