Lars og Laura sagen: Børnechef: Det er til børnenes bedste at adskille dem

Odense Kommune nægter at sende søskendepar hjem. Se her myndighedernes afgørelser om Laura og Lars. - Jeg er godt klar over, at processen ikke har været optimal. Men jeg er sikker på, at den beslutning, vi har taget, er den rigtige for børnene. Vi varetager deres tarv, siger Stig Thomasen til Ritzau.

Odense Kommune er overbevist om, at to søskende, Lars og Laura, har det bedst på hver sit opholdssted.

På trods af en afgørelse fra landets øverste klageinstans Ankestyrelsen om, at de skal tilbage til deres plejeforældre, så fastholder kommunen sin beslutning, siger familie- og velfærdschef Stig Thomasen.

Han henviser til, at kommunen har fået nye oplysninger i sagen, som Ankestyrelsen ikke kender. 

Det er blandt andet på baggrund af de oplysninger, at beslutningen, om at børnene skal blive på opholdsstederne, er taget, siger han.

- Jeg er godt klar over, at processen ikke har været optimal. Men jeg er sikker på, at den beslutning, vi har taget, er den rigtige for børnene. Vi varetager deres tarv, siger Stig Thomasen til Ritzau.

Ankestyrelsen kommenterer ikke konkrete sager, men ifølge den biologiske fars advokat, Henrik Krogsøe, er det usandt, at styrelsen mangler oplysninger og dermed har truffet sin afgørelse på et ufuldstændigt grundlag.

Ankestyrelsen kender samtlige sagsakter, oplyser han til Ritzau.

Begge børn har diagnosen ADHD, og i kommunens afgørelse fremgår det, at deres behov for professionel behandling overstiger tilknytningen til plejefamilien.

Lektor og ekspert i anbragte børn Karin Kildedal, Aalborg Universitet, mener imidlertid, at det i langt de fleste tilfælde er muligt at kombinere trygheden hos plejefamilien med den rette faglige hjælp.

- Det handler om at uddanne plejeforældrene eller sikre, at børnene får støtte ude fra. Men det kræver, at kommunerne tænker i kreative løsninger, siger Karin Kildedal til Ritzau.

Hun mener, at børn, der har været anbragt i familiepleje siden fødslen, bør betragtes som familiens biologiske børn.

- Generelt er det altid et stort skridt at fjerne børn fra deres familie, fordi vi ved, at børn, der vokser op på institutioner, ofte bliver ensomme som voksne. Det betyder utrolig meget for børn at have en familie, også når de bliver ældre, siger Karin Kildedal.

 

OVERBLIK: Her er sagen om Lars og Laura
 

* Lars født 2000. Kort efter fødslen anbringes han i plejefamilie.

* Laura født 2002: Anbringes i samme familiepleje.

* Maj 2013: Odense Kommune beslutter, at Lars og Laura ikke længere skal bo i plejefamilien. Kommunen mener ikke, at plejeforældrene har de rette kompetencer.

* November 2013: Kommunens børn- og ungeudvalg beslutter, at børnene skal tvangsfjernes og anbringes på to forskellige opholdssteder. Den biologiske far anker beslutningen.

* November 2013: Omkring 100 borgere samles til fakkeloptog i protest mod kommunens beslutning.

* April 2014: Ankestyrelsen kritiserer kommunen for ikke at have behandlet sagen grundigt nok. Den pålægger kommunen at genbehandle sagen.

Maj 2014. Kommunen beslutter, at Lars og Laura kan flytte tilbage til plejefamilien.

Juni 2014: Kommunen udsætter flytningen på ubestemt tid, da et af opholdsstederne udtrykker bekymring for børnenes trivsel, hvis de kommer tilbage til plejefamilien.

Den 20. august 2014: Ankestyrelsen ophæver kommunens afgørelse og bestemmer, at børnene snarest muligt skal flytte tilbage til plejefamilien.

Den 21. august 2014: Kommunen meddeler, at børnene fortsat skal være tvangsanbragt på opholdsstederne. Den biologiske familie har klaget til Ankestyrelsen over beslutningen.

Kilde: Fyens Stiftstidende, Odense Kommune og Ankestyrelsen

/ritzau/

 

Emneord: Lars og Laura sagen, Tvangsfjernelser, Opholdssteder, Institutioner, Ankestyrelsen, Odense Kommune
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 29.08.14 Berith Hansen
  Magt eller hævn..

  Som voksen sidder jeg nu igen med følelsen af at noget er totalt forkert i denne sag.
  Det er desværre ikke første sag og gang at Odense kommune overtræder barnets reform og tilside sætter børns vilkår, desværre..
  Jeg har fulgt sagen om Lars og Laura tæt da noget er helt galt og børnene er gidsler i en frygtelig kamp mod plejefamilien og den biologiske familie.

  Hvis plejefamilien pludselig ikke er egnet til at tage sig af Lars og Laura, så forstår jeg ikke at man fra Odense kommune har forberedt dem med kursuser mv. For at støtte børnene og familien.


  Som voksen med social ansvar for flere unge mennesker i hverdagen er samarbejde og råd og opbakning og supervision en meget vigtig del af at passe godt på samfundets svageste.

  Hvorfor skal de arme børn der altid har levet sammen skilles af??
  Er det magt eller hævn for at pleje moren har skrevet bogen : svigtet ingen vil se?
  Er det fordi ytringsfriheden ikke gælder plejefamilier eller sidder der nogle på kommunen der ikke ksn tåle sandheden??

  Er det magt eller hævn, hvad vil DU gøre hvis det var dine børn ??????

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også