Lex Uffe Thorndal i Vordingborg: Aktindsigt skal koste penge

Gebyrer på ansøgninger om aktindsigt. Sådan vil Vordingborg slippe for vedholdende kritikere som Uffe Thorndal, skriver Sjællandske.

Uden med et ord at nævne Uffe Thorndahl, ambassadør for Borgerretsbevægelsen og aktiv søger af aktindsigt i kommunale forhold, ved navn vedtog kommunalbestyrelsen i torsdag aften, at det fremover skal koste penge at søge aktindsigt ved Vordingborg Kommune. Det skriver avisen Sjællandske.


Der er en række undtagelser for betalingen, blandt andet gælder det ikke første gang, en ansøger beder om aktindsigt, og borgmester Knud Larsen (V) betonede ved sin uimodsagte fremlæggelse af forslaget, at kommunen stadig vil arbejde for størst mulig åbenhed.

Gratis service for de få
Udlevering af kopier vil koste 10 kroner for første side og 1 krone for følgende sider op til 100 kroner, som vil være maksimal betaling, men der er samtidig en særtakst for »besværlige« sager, hvor der i stedet skal betales en regulær timeløn til den kommunale medarbejder på 236 kroner.

Desuden er der undtagelser, når en borger beder om aktindsigt i sin egen sag.

Det fremgår ikke af dagsordenen eller af bilagene til sagen, om der også er undtagelser, når pressen beder om aktindsigt i sager af offentlighedens interesse.
Mørkelægning af sager

Uffe Thorndahl, bosiddende i Borre på Møn, har tidligere sat forvaltningen på overarbejde i blandt andet kloakeringssagen fra Magleby, hvor han har gravet efter dokumenter, der beviser, at borgene var tilknyttet et offentligt kloakanlæg, da kommunen for nogle år siden opkrævede kloakeringsbidrag.

Den unævnte hovedperson bag den politiske beslutning om gebyr, Uffe Thorndahl, var i aftes ikke overrasket over den nye udvikling, som han ikke havde set på forhånd.

- Det er tydeligt nok. De trækker rullegardinet ned i forsøget på yderligere at mærkelægge sagerne, siger han til Sjællandske og tilføjer:

- Det er for at besværliggøre borgernes indsigt og stik imod offentlighedslovens formålsparagraf, som taler om at understøtte ytringsfriheden og borgenes kontrol med myndighedernel.

 

Emneord: Uffe Thorndal, Aktindsigt, Offentlighedsloven, Vordingborg Kommune, Offentlighedslov
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 27.02.16 A:E:
  Det er en interessant sag ! Kreativ gebyr opkrævning og timeløn !

  Jeg tænker at den folkevalgte kommunalbestyrelse ved Vordingborg Kommune bør se det vedtagne "gebyr" efter, er det i strid med loven og bekendtgørelsen ?
  Kommunalbestyrelsen burde være dybt taknemmelige for, at der er borgere som interessere sig for samfundsudviklingen i deres kommune og som de er folkevalgte til at varetage.

  I bekendtgørelsen om betaling for udlevering af dokumenter mv. efter lov om offentlighed i forvaltningen : https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=160307 heri står intet om at der kan kræves timebetaling på 236 kroner ! Der er heller ikke nævnt forskelsbehandling af borgere i Danmark !

  Hvem og hvad udarbejde beslutningsforslaget til Kommunalbestyrelsen ? Aktindsigt i baggrunden for beslutningsforslaget ?
  Jeg tænker, at det er offentlige ansatte chefer/direktører på direktionsgangene som har været lige lovlige kreative, for at hindre en borgers ret til aktindsigt i de kommunale dokumenter !

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 23.06.21 Ledelse
  Ny regionsrådsformand i hovedstaden

  Et enigt regionsråd udpegede tirsdag aften den socialdemokratiske gruppeformand til at afløse Sophie Hæstorp Andersen, der fortsætter som menigt medlem – og skal fokusere mere på valget til overborgmesterposten i København

 • 21.06.21 Ledelse
  Redningsmænd får Forsvarsministerens Medalje

  Forsvarsministerens Medalje uddeles én gang om året og tildeles personer, der har ydet en anerkendelsesværdig eller frygtløs indsats. I dag overrækker forsvarsminister Trine Bramsen Forsvarsministerens Medalje til fem redningsmænd fra kystredningstjenesten.

 • 17.06.21 Ledelse
  Dansk Ældreråd får ny formand

  På Danske Ældreråds repræsentantskabsmøde den 16. juni er Inger Møller Nielsen uden modkandidat valgt som ny formand for ældrerådenes landsorganisation. Hun afløser Mogens Rasmussen, der efter to år på posten, har valgt ikke at genopstille.

 • 16.11.17 Ledelse
  Innovationsminister iværksætter kulegravning af bureaukrati

  I 12 kommuner er der nu igangsat kulegravninger af bl.a. regler og dokumentationskrav på dagtilbuds- og ældreområdet. Kulegravningerne skal være med til at give medarbejderne mere tid til kerneopgaverne, siger ministre. Hent kommissorier her.

 • 16.10.12
  Ny forskning om offentlighedslove i Norden

  En bevilling på knap 200.000 styrker et DMJX-forskningsprojekt, som har til formål at bidrage til debatten om offentlighedens ret til aktindsigt