Lidegaard vil undersøge kommunikation om Thule-kontrakt

Politik

25/02/2015 11:59

Suleman Haider

Udenrigsministeren sætter embedsmænd til at undersøge udskældt kommunikation med det amerikansk luftvåben.

Hvem har skylden for, at det er et amerikansk selskab, der er løbet med en gigantkontrakt med Thulebasen? 

Og det på trods af, at der er en gammel aftale mellem Danmark og USA om, at det skal være et dansk eller et grønlandsk selskab, som skal servicere den amerikanske flybase?

Det er omdrejningspunktet i en efterhånden langstrakt sag om den amerikanske virksomhed Vectus, der via et dansk datterselskab, Exelis Services, fik tildelt den 2,5 milliarder kroner store Thule-kontrakt.

Nu beder udenrigsminister Martin Lidegaard (R) så sine embedsfolk om at redegøre for kommunikationen mellem Udenrigsministeriet og det amerikanske luftvåben, der har tildelt kontrakten til Exelis Services. Det siger han til TV2 News.

Det sker, efter at Jyllands-Posten onsdag dokumenterer, at amerikanerne faktisk henvendte sig til ministeriet for at høre, om Exelis Services kunne betegnes som et udenlandsk datterselskab.

Men ministeriet svarede ifølge avisens aktindsigt, at det havde man ikke kompetence til at svare på, og at amerikanerne kunne henvende sig til Erhvervsstyrelsen. Hvilket både politikere og en professor i selskabsret kritiserer.

- Jeg har i morges bedt mine embedsmænd om at lave et notat, hvor vi får helt klar besked om al den kommunikation, der er foregået med amerikanerne.

- Herunder om de så har henvendt sig til Erhvervsstyrelsen og fået de oplysninger, de gerne ville have, siger Martin Lidegaard til TV2 News.

Han afviser, at ministeriet selv kunne have henvendt sig til Erhvervsstyrelsen og givet oplysningerne videre til amerikanerne:

- Det her handler om, at vi ikke må blive part i sagen og derfor måtte overgive certificeringen til de amerikanske myndigheder. 

- Udenrigsministeriet måtte ikke hjælpe, og derfor er det min umiddelbare opfattelse, at man har handlet korrekt, siger Lidegaard.

Også den grønlandske regering, Naalakkersuisut, har besluttet at kulegrave selvstyrets egen rolle i den omstridte sag.

FAKTA: Sådan vandt et amerikansk selskab Thulebasen

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) skal undersøge strid om servicekontrakt for Thulebasen.

Danmark vil nu undersøge, hvordan det kunne gå til, at et amerikansk selskab fik kontrakt på servicearbejdet på Thulebasen i Grønland. Her er baggrunden for sagen. 

* Frem til 2013 var det Danmark, som stod for tildelingen af servicekontrakten på Thulebasen. 

* Både Danmark, Grønland og USA forhandlede i mange måneder i 2013 for at sikre, at kontrakten gik til et dansk eller grønlandsk firma ifølge forsvarsaftaler fra 1950'erne. 

* Men af frygt for, at Danmark ville komme i karambolage med EU's konkurrenceregler, blev opgaven med tildeling givet til amerikanerne. Det skete efter en advarsel fra Kammeradvokaten i sommeren 2013. 

* I slutningen af 2014 fik det amerikanske Vextrus-selskab Exelis Services kontrakten til en værdi af 2,4 milliarder kroner. Kontrakten løber i syv år. 

* De tre selskaber, der bød, har klaget, da de mener, at selskabet ikke lever op til kravene i udbudsmaterialet.

* Formålet med klagen var - ifølge Jyllands-Posten - at få svar på, om nogen af de fire godkendte udbydere kunne opfattes som et datterselskab til et udenlandsk firma.

* Exelis Services, der har vundet kontrakten, understreger, at selskabet lever op til kravene i udbuddet. 

* Klagen kom fra Greenland Contractors, som MT Højgaard ejer 67 procent af, og Per Aarsleff samt Copenhagen Arctic. MT Højgaard er delvist ejet af de to børsnoterede selskaber Højgaard Holding og Monberg & Thorsen.

* MT Højgaard har tidligere meddelt, at den tabte kontrakt koster et trecifret millionbeløb om året.

* 8. februar 2015 blev klagen afvist af den amerikanske rigsvision. 

* Greenland Contractors har kontrakten på Thulebasen til og med 30. september i år, hvorefter den overgår til Exelis Services.

* Tre måneder inden, at det amerikansk-ejede skuffeselskab Exelis Services A/S vandt servicekontrakten på Thulebasen, henvendte det amerikanske luftvåben sig til Udenrigsministeriet for at få afklaret strukturen i selskabet.

* Men ministeriet svarede ifølge avisens aktindsigt, at det havde man ikke kompetence til at svare på, og at amerikanerne kunne henvende sig til Erhvervsstyrelsen. Hvilket både politikere og en professor i selskabsret kritiserer.

* Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) har nu bedt sine embedsfolk om at redegøre for kommunikationen mellem Udenrigsministeriet og det amerikanske luftvåben, der har tildelt kontrakten til Exelis Services. 

* Også den grønlandske regering, Naalakkersuisut, har besluttet at kulegrave selvstyrets rolle i den omstridte sag.

Kilder: Jyllands-Posten, Ritzau.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce